Nordea tror på to rentekutt det neste året

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Nordea offentliggjorde onsdag makrorapporten Økonomisk Oversikt som inneholder oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Nordea offentliggjorde onsdag makrorapporten Økonomisk Oversikt som inneholder oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljeprisen ser ut til å bli lav lenger enn tidligere ventet, noe som fører til svak vekst i norsk økonomi ut 2017, viser Nordeas prognoser. Det gir nye rentekutt, men ikke allerede i september, tror banken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er den halverte oljeprisen i kombinasjon med nedgang i oljeinvesteringene som gjør at norsk økonomi sliter for tiden. Nordea anslår nå at denne situasjonen vil få Norges Bank til å kutte renten to ganger til i løpet av de neste tolv månedene.

– Skulle kronen styrkes vesentlig, kan null-rente også bli en realitet i Norge, ifølge banken.

Nordea nedjusterer sitt oljeprisanslag i de ferske prognosene som ble kunngjort onsdag.

– Prisen vil trolig ikke nå 70 dollar fatet før sent i 2017, sier sjeføkonom Steinar Juel.

Les også: Stadig lavere rente på boliglån

Ellers peker Nordea på at norsk økonomi får solid hjelp til å takle oljenedturen gjennom den for tiden svake kronen. Den har bidratt til sterk vekst for turistnæringene og vekstoppgang i norsk vareeksport utenom olje.

Kronen, som i stor grad beveger seg i takt med oljeprisen, har svekket seg med 30 prosent mot euro og 50 prosent mot dollar siden starten av 2013, ifølge Nordea. Det innebærer at den kostnadsmessige konkurranseevnen for norske bedrifter nå er klart forbedret og er tilbake på 2005-nivå.

Les også: Norsk Industri frykter at opptil 70.000 jobber går tapt