Meny

- Mange strekker den økonomiske strikken langt for å være en del av gjengen

- Det er ikke tilfeldig at noen tjener mer enn andre. De har hatt fokus på å få det slik, sier psykolog Grethe Nordhelle.
- Det er ikke tilfeldig at noen tjener mer enn andre. De har hatt fokus på å få det slik, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: Getty Images

Men du trenger ikke blakke deg for å beholde vennskapene dine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å snakke om økonomiske utfordringer, har lenge vært tabubelagt. Mange vil derfor heller strekke den økonomiske strikken langt for å være en del av gjengen fremfor å fortelle hvordan det faktisk står til rent økonomisk, sier forbrukerøkonomi Nordea Elin Reitan.

For noen ser ut til å ha råd til "alt". De foreslår shoppingturer, vennemiddager ute, kvelder på byen, jenteturer til London – og fortsatt ser de ut til å ha penger til overs. Det å føle at du ikke kan henge med på alt dette kan oppleves tøft. Hvordan takle å være den blakkeste i vennegjengen?

Dårlig råd

Reitan sier det er viktig å være åpen og ærlig om sine økonomiske begrensninger, og mener det er store sjanser for at du møter forståelse om du kvier deg. Er vennene dine skikkelige venner, vil de være villige til å også finne på ting du kan være med på uten å måtte spise knekkebrød til middag resten av måneden.

- Hvem vet, kanskje er det andre i gjengen som har det på samme måte?

- Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: Privat
- Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, sier psykolog Grethe Nordhelle. Foto: Privat

Tips

Vær åpen og ærlig om økonomiske begrensninger.

Vær nøye med prioriteringer.

Ta initiativ til rimeligere sammenkomster.

Vis at det er mulig å ha det koselig på en billig måte.

Inviter vennegjengen hjem.

Lag maten selv.

Legg litt flid i pynting og tilbereding av det du serverer.

Koldtbord hvor alle bidrar, er alltid en slager.

Å gå en tur sammen er en fin aktivitet.

Dra på hyttetur i stedet for til utlandet hvis dere skal på jentetur.

Kilder: Forbrukerøkonom Elin Reitan og psykolog Grete Nordhelle

Må ikke koste mye

Reitan tror det er sannsynlig at gode venner innretter aktivitetene etter økonomien din dersom de er kjent med at du ikke har like god råd som dem selv.

- Samtidig kan det at vennene dine kjenner til din økonomiske situasjon gjøre det lettere for deg å avslå de aktivitetene som koster for mye.

Hun mener prioritering er et viktig nøkkelord.

Du kan sannsynligvis ikke være med på alt som skjer, og må da heller prioritere det du vil være med på.

- Tid med vennegjengen trenger ikke å koste så mye. Er du åpen om situasjonen, og kommer med forslag til rimeligere sammenkomster, er mye gjort, sier hun.

Vær en motvekt

Grete Nordhelle er psykolog og advokat med mangeårig undervisningserfaring som førstelektor ved høgskole. Hun driver Integral Psykologisk Institutt, som har særlig kompetanse på situasjoner hvor jus og psykologi er sammenvevet, og det oppstår behov for hjelp til å sortere ut hvordan man skal gå videre i prosessen, eller til å analysere hvilke konsekvenser juridiske skritt kan ha for psykologiske temaer eller omvendt.

Nordhelle er enig i at et godt råd er å prøve å vise at dere kan ha det koselig uten å bruke så mye penger.

Inviter vennegjengen hjem, lag litt kreativ, rimelig og god mat og legg ekstra kjærlighet i pynting og tilbereding av det du serverer.

- Man trenger heller ikke dra så veldig langt for å ha det fint. Det som er viktig er at du får litt avkobling, og det kan du like gjerne få hvis man tar en sykkel- eller gåtur til et sted du ikke pleier å være, sier hun.

Ta med litt mat og prøv å lære å leve med situasjonen din.

- Det er uansett veldig mange som reiser rundt mest for å kunne fortelle andre om det etterpå, og dette er ikke et kjør du trenger å henge deg på. Det viktige er ikke slike flyktige opplevelser, men det å ha en harmonisk og god hverdag, sier hun.

Hvis du ønsker å få bedre økonomi, og dermed kunne henge med på det vennegjengen finner på, syns Nordhelle du bør tenke gjennom hvordan du kan få til dette.

Ta en ekstrajobb

- Kanskje kan du finne deg en bedre betalt jobb, en ekstrajobb eller redusere utgiftene der du bor?

Husk bare at endringene ikke kommer av seg selv, dette er noe du må jobbe for.

Hvis du ikke ønsker eller har sjans til å gjøre slike endringer, og heller vil finne deg til rette med dagens situasjon, finnes råd.

Reitan er enig i at det finnes mange gode alternativer til dyre jenteturer og vinkvelder.

- Den klassiske kurvfesten er alltid en slager. Om alle tar med seg en rett hver til et felles koldtbord, blir ikke utgiftene per person så store. Ellers er det minst like koselig med en gåtur i parken med hjemmelaget kaffe på termos, som å samles på kafé. Med på kjøpet får du dessuten fysisk aktivitet, sier Reitan.

Hun syns også det kan være greit å tenke alternativt hvis jentene skal på tur sammen.

Man må ikke legge turen til Madrid eller Hellas.

- Vi nordmenn er på topp i Norden når det gjelder å eie fritidshus, men vi er på bunn når det gjelder å bruke dem. Kanskje har noen i vennegjengen din en hytte dere kan besøke neste gang dere skal på tur, sier hun.

Kan få dårlig rykte

De som har mer penger enn deg, vil kanskje foreslå at de kan spandere på deg, men Reitan forteller at hun selv ikke er noen tilhenger av å bli påspandert i særlig stor grad.

- Jeg velger heller å prioritere bort aktiviteter fremfor å være avhengig av generøsitet fra andre. Vi nordmenn har god råd, men har likevel ikke kastet oss ut i en forbruksfest, sier forbrukerøkonomen.

Vi er derimot kjent for å være bevisst på vårt forbruk, og deler heller opp regningen etter hva vi har konsumert enn å dele den på midten.

- Er du alltid den som blir påspandert, kan du fort få et dårlig rykte. Jeg mener derfor det er viktig å være åpen om sin situasjon og heller prioritere hva man vil ta seg råd til å bli med på og ikke, sier hun.

Hvis du har en venninne som gjerne vil spandere på deg, mener likevel Nordhelle det kan være greit å la henne gjøre det i enkelte situasjoner.

Uselvisk

- Men det avhenger av at du kjenner henne godt, og vet at hun ikke forventer noe tilbake. Hvis hun er av den generøse typen, som har stor glede av å få lov til å gi deg en reise eller middag, bør du ikke ødelegge denne gleden for henne, mener psykologen.

Det viktige her er altså at du vet hvor du har venninnen din og at dette er en fullstendig uselvisk handling.

- Trekker hun derimot ofte frem at hun har gjort så mye for deg, setter du deg selv i et avhengighetsforhold til henne. Da er det mye bedre å gjøre seg uavhengig ved å ikke bli med på tur eller ta en ekstrajobb for å tjene noen kroner til utskeielser med vennene, sier hun.

Psykologen påpeker at det å ha det bra ikke nødvendigvis er knyttet til økonomi.

- Lykke kan ikke måle seg i materiell høy standard, og hvis vennene dine ikke er villige til å tilpasse seg litt, er de kanskje ikke de rette vennene for deg, sier hun.

Ikke vær klagete

Psykologen anbefaler at du unngår å ta på deg en offerrolle på grunn av din økonomiske situasjon.

- Ikke bli en klagete person som folk tar avstand fra. Forsøk heller å se hva som virkelig har verdi i livet og forstå at det ikke er penger som gjør deg lykkelig, sier Nordhelle.

- Mitt beste råd er å forsøke å være en motvekt til alt det materielle.

Vil du lese flere saker om økonomi og forbruk? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Les også:

Barnefattigdom, en passende straff?

Dette er de vanligste tabbene i lønnsforhandlinger

Slik forhandler du deg til høyere lønnMer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Over 1800 strømløse i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri
Siste nytt
12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeOver 1800 strømløse i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus