Boligprisene gikk ned i juli

Boligprisene gikk ned i juli

Boligprisene er 6,8 prosent høyere enn for ett år siden til tross for en nedgang i juli. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Boligprisene er 6,8 prosent høyere enn for ett år siden til tross for en nedgang i juli. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Boligmarkedet viser tegn til å flate ut. Juli måned viser den første reelle prisnedgangen på snart to år. Oslo er eneste by med prisvekst i juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På landsbasis gikk boligprisene ned med 1,1 prosent i juli, ifølge boligstatistikken fra bransjeforeningen Eiendom Norge. Boligprisene er nå 6,8 prosent høyere enn for ett år siden.

Annerledesmåned

Dette er ikke overraskende med en nedgang i juli måned. Men for første gang siden høsten 2013 går også prisene ned når du korrigerer for sesongvariasjoner. Nedgangen det siste året er på 0,3 prosent. Juli går dermed inn i den modererende trenden man så i juni.

– Det er veldig viktig ikke å trekke for bastante konklusjoner basert på juli-tallene. Juli er en annerledesmåned, og vi liker å se juli i sammenheng med august før vi trekker klarere konklusjoner, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Større forskjeller

De regionale forskjellene er nå større en på lenge. Oslo har tatt over for Tromsø som den regionen som utvikler seg sterkest. De siste 12 månedene er veksten på 11,7 prosent. I Tromsø er 12-månedersveksten tydelig fallende.

– Vi forventer nå at Tromsø har en helt annen og normalisert utvikling, sier Dreyer.

Oslo-press

De fleste regionene i Norge har hatt nedgang i boligprisene i juni. Unntaket er Oslo- markedet med en oppgang på 0,2 prosent. En stor andel av det som ble solgt er små, sentrumsnære leiligheter.

– Det har vært et veldig trykk på dette markedet gjennom sommeren. Det er ikke uvanlig i dette markedet, med studiestart i august og investorer som kjøper opp for å leie ut til studenter, sier Dreyer,

Gradvis ned i Stavanger

Den svakeste utviklingen finner Eiendom Norge i Sandnes, som hadde en nedgang på 2,0 prosent. Rogaland og Stavanger-området opplever de største utfordringene i økonomien, og svak utvikling i boligprisene her overrasker ikke Dreyer.

– Men det er viktig å si at dette har skjedd over tid. Korreksjonen i Stavanger har startet. Pristoppen i Stavanger kom i mai 2013. Etter det har prisene gått ned med nesten 6 prosent. Men nedgangen tas gradvis ut, og det er ikke sikkert at vi vil få den tøffe landingen som enkelte tror.

Det ble solgt 4.086 bruktboliger i juli, en nedgang på 5,2 prosent sammenlignet med juli 2014. Hittil i år er det solgt 53.364 boliger, som er 8,8 prosent flere enn i 2014.

Følg oss på Instagram - les oss på en ny måte

Personvernpolicy