Drosjepriser:

– Nordmenn velger første taxi i køen - kan presse opp prisene

<p>– IKKE KONKURRANSE: – Det er sedvane hos nordmenn at man tar den første bilen som står på holdeplassen, uten å vurdere prisen, da er det ikke konkurranse, sier transportforsker Jørgen Aarhaug.</p>
– IKKE KONKURRANSE: – Det er sedvane hos nordmenn at man tar den første bilen som står på holdeplassen, uten å vurdere prisen, da er det ikke konkurranse, sier transportforsker Jørgen Aarhaug. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Selv om konkurransen om drosjepassasjerene øker, kan likevel prisen kundene betaler bli høyere, mener transportforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele drosjenæringen i Bergen melder om dårlige tider, skriver Bergensavisen i sin papirutgave.

En av årsakene skal være at det er for mange drosjer i forhold til kunder.

Selv om konkurransen om kundene er stor, kan situasjonen føre til at kundene må punge ut enda mer for turen, ifølge forsker Jørgen Aarhaug ved Transportøkonomisk institutt (TØI). Dette skyldes at nordmenn har for vane å velge den første bilen i rekka på holdeplassen, uten å sjekke prisen, forklarer forskeren.

– Poenget er at det er ikke konkurranse, for kunden velger den fremste bilen, uavhengig av hvem som kjører den, sier Aarhaug til BA.

Les også: Nektes å bruke gule taklamper

Han sier til videre at særlig de mindre taxisentralene trolig vil sette opp prisene i en slik situasjon. Han viser til at de mindre sentralene stort sett plukker opp passasjerer på holdeplassene, heller enn på adresser.

– De som står der, har liten mulighet til å påvirke hvor mange som velger dem, foran en annen bil, men de kan påvirke hvor mye de tar betalt. I dårlige tider blir det derfor fristende å skru opp prisene for å kompensere for manglende kunder, sier TØI-forsker Jørgen Aarhaug til BA.

Personvernpolicy