Nordmenn bruker huslån til annet enn boligkjøp

Anslag viser at en tredjedel tar opp minst en halv million kroner ekstra i lån på boligen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix
Anslag viser at en tredjedel tar opp minst en halv million kroner ekstra i lån på boligen. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Norske husholdninger har i gjennomsnitt lånt en halv million kroner på boligen til annet enn boligkjøp. Forskere er bekymret for situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie fra forskere som er tilknyttet NTNU i Trondheim og NHH i Bergen viser at norske boligeiere gjerne øker boliglånet for å finansiere andre ting, skriver Dagens Næringsliv.

– Vårt konservative anslag er at 35 prosent av nordmenns boliglån er cashet ut etter at huset ble kjøpt. Nordmenn har tatt ut en enorm mengde penger fra boligene sine basert på stigende boligpriser, sier assisterende professor ved NHH, Xunhua Su.

Les også: Sjeføkonom: Boligskatt eneste utvei

Ifølge studien er det altså snakk om minst en halv million kroner per husstand, og en svært stor andel av disse pengene er hentet ut de siste ti årene.

Professoren frykter at den norske økonomien kan få hard medfart dersom denne pengestrømmen stopper opp.

– Det har bidratt til vekst i økonomien de siste ti årene, men kan bare opprettholdes hvis husprisene går opp, og de kan ikke fortsette å øke slik, sier han.

Personvernpolicy