Truer Reitans milliardplaner

Trondheim 20120214. Reitangruppen med gode resultater i 2011. Pappa Odd Reitan (bildet), sønnene Ole Robert og Kjell Magnus presenterte Reitangruppens årsresultater på Lade Gaard i Trondheim tirsdag. Foto: Ned Alley / Scanpix
Trondheim 20120214. Reitangruppen med gode resultater i 2011. Pappa Odd Reitan (bildet), sønnene Ole Robert og Kjell Magnus presenterte Reitangruppens årsresultater på Lade Gaard i Trondheim tirsdag. Foto: Ned Alley / Scanpix Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reitangruppen vil skal bruke en milliard kroner på å gjenskape fordumsprakt i Britannia Hotel. Nå har det dukket opp uforutsette utfordringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

( Kapital ): Odd Reitan vil bruke en milliard kroner på å rehabilitere Britannia Hotel, en av trønderhovedstadens stoltheter, men Fylkesmannen har nå satt på bremsene ved å vedta en midlertid fredning av deler av interiøret, skriver Kapital.

- Vi har ambisjoner om å skape et av landets absolutt beste hoteller og gjenskape bygningens fordums prakt og storhet. Men da går det ikke an å bare flikke på noe gammelt, da må vi ta skikkelig tak i det og renovere det slik at det fremstår som et klassisk britisk hotell av dagens standard, sier Svein Erik Nordbotten, adm. direktør i E.C. Dahls Eiendom, det Reitan-eide selskapet som er ansvarlig for ombyggingen av hotellet, til magasinet.

Les også: Odd Reitan: – Vi gjorde en feil

1897-bygget

Ett av de tre byggene som hotellet opprinnelig besto av er nå revet. Striden står om det eldste bygget, som kalles 1897-bygget, og som i nesten 20 år har vært berørt av et lokalt vernevedtak. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har ifølge Kapital nå imidlertid kommet på banen og utvidet dette med et midlertidig fredningsvedtak som omfatter langt mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vedtaket om midlertidig fredning av eksteriør og deler av interiøret gjenspeiler at Britannia Hotel er blant Norges eldste hoteller i kontinuerlig drift, og at mye av bygningens eldste deler fra 1800- og 1900-tallet er intakt og verneverdig, sier fylkesdirektør i Sør-Trøndelag, Karen Espelund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Britannias posisjon som hotell har vært unik nord for Dovre, hotellet har også hatt en viktig posisjon både i Trondheim og på landsbasis. Interiørene som inngår i den midlertidige fredningen er viktige for å formidle hotellets historie for fremtidige generasjoner, påpeker hun overfor magasinet.

Les også: Reitan avviser Rema 1000-salg for 50 milliarder

Fordyrende

Enigheten om hotellets posisjon er åpenbart stor, men det er ifølge Kapital ikke like stor enighet om veien videre. Nordbotten påpeker at de tok utgangspunkt i både tilstanden og vedtatte planer da de planla prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men den midlertidige fredningen går langt utover dette og legger veldig store begrensninger på oss. Vi må søke dispensasjon dersom vi ønsker å gjøre noe som går utover fredningen, og det gjør prosessen veldig tungvint og fordyrende, sier han, men mener det er for tidlig å gi anslag på akkurat hvor mye dyrere det vil bli.

- Jeg vet bare at det vil koste veldig mye ekstra. Vedtaket legger også begrensninger for de som skal drive hotellet. Vi stusser litt når vi ønsker å ta hotellet tilbake til fordums prakt og får et slikt midlertidig fredningsvedtak i fanget.

Reitangruppen har anket fredningsvedtaket til Riksantikvaren, der saken nå ligger til behandling. Planene er å gjenåpne i årsskiftet 2018/2019, og etter rehabiliteringen skal Britannia Hotel kunne tilby gjestene 260 rom.

Les også: Reitan-familien tar ut 200 millioner i utbytte

(Artikkelen er først publisert på hegnar.no)