Kina kommer til Norge for å vurdere lakseimport

Frem til 2010 hadde Norge over 90 prosent markedsandel av den ferske laksen som Kina importerte.
Frem til 2010 hadde Norge over 90 prosent markedsandel av den ferske laksen som Kina importerte. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas veterinærmyndigheter kommer til Norge uken etter påske for å vurdere åpningen av norsk lakseimport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalene skal skje i Oslo og Bergen, ifølge NRK , som først omtalte saken.

Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og ministeren for det kinesiske mattilsynet skal møtes i Oslo over påske. Forrige uke møttes representanter for norsk og kinesisk mattilsyn i Beijing.

– Forhåpentlig kan mye av utfordringene med markedsadgang i Kina være løst innen sommeren. Vårt arbeid handler om å gjenopprette tilliten til norsk laks, sier Sigmund Bjørgo, som er fiskeriutsending for Norsk Sjømatråd i Kina, til Dagens Næringsliv.

Frem til 2010 hadde Norge over 90 prosent markedsandel av den ferske laksen som Kina importerte. I dag er andelen på mellom 1 og 3 prosent. En rapport sier at lakseeksporten nå kan stige til mellom to og tre milliarder kroner årlig, en tidobling fra dagens nivåer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etterspørselen er enorm. Det handler om å legge til rette for at importen til Kina kan skje uten forsinkelser, sier Sandberg.

Statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og næringsminister Monica Mæland (H) er på offisielt besøk i Kina denne uka. Besøket kommer etter at forholdet mellom Norge og Kina ble normalisert i desember i fjor.