Meglere: – Må tilbake til etterdønningene av finanskrisen for å finne like svake tall

FÆRRE: Det selges færre boliger i Oslo i år enn på samme tid i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÆRRE: Det selges færre boliger i Oslo i år enn på samme tid i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligsalget i Oslo har bremset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere eiendomsmeglere melder om at omsetningsaktiviteten i Oslo har falt kraftig i mars.

Privatmegleren-direktør Grethe Meier sier til E24 at førstegangsetablerere og investorer som vil inn i Oslo-markedet nærmest er borte. Det har ført til omsetningen de ti første dagene i mars falt med hele 23 prosent, sammenlignet med 2016.

Hos Krogsveen er fallet 30 prosent.

– Vi må helt tilbake til etterdønningene av finanskrisen i 2008 for å finne like svake omsetningstall for bruktboliger i Oslo, skriver administrerende direktør i Krogsveen, Leif Laugen, i en kommentar til E24.

– Strammere krav

Laugen melder om en økt usikkerhet fra boligkjøperne i markedet.

– Usikkerheten på etterspørselssiden skyldes selve prisnivået, færre som får finansiering med strammere krav og at noen blir obs på at renten kan faktisk gå opp etter bankenes marginale renteøkning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Finn.no har imidlertid antall Oslo-boliger som legges ut til salgs under brukt-seksjonen økt. Hittil i mars er det lagt ut 1900 boligannonser, mot 1600 på samme tid i fjor.

– Vil flate ut

Krogsveen melder om rekordmange oppdrag, og at det i vår vil komme et ordentlig slipp av boliger. Men Meier tror ikke prisene vil skyte i været av den grunn.

– Prisene vil flate ut. Det er såpass mange objekter som legges ut, og jeg håper det gjør at vi får litt større balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Meier til E24.

Strammere regler er nødvendig for å kutte antall spekulasjonsdrevne boligkjøp, mener finansminister Siv Jensen. I en ny forskrift i år stilles det strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo.

Etter den nye forskriften øker kravet til 40 prosent. I resten av landet forblir kravet 15 prosent.