Små endringer i grensehandelen i fjor

Kjøttdiskene på Svinesund er like populære som før.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Kjøttdiskene på Svinesund er like populære som før.  Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. Det er en reduksjon på 275 millioner, tilsvarende 2 prosent, fra 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringene er innenfor usikkerhetsmarginen, noe som betyr at man skal være forsiktig med å tolke tallene i retning av at det har vært en nedgang i grensehandelen, understreker Statistisk sentralbyrå (SSB).

Antall dagsturer økte med 2 prosent, fra 7,5 til 7,7 millioner turer, i den samme perioden.

Det er i Strömstad nordmenn legger igjen mest penger under dagsturer over grensen. 7,4 milliarder kroner, eller 53,3 prosent av handlebeløpet i 2016, ble brukt der.

Nordmenn brukte i tillegg 2,1 milliarder kroner i Charlottenberg og 700 millioner i Töcksfors.

Ingvill Størksen, bransjedirektør for dagligvare i hovedorganisasjonen Virke, setter liten pris på tallene. Hun etterlyser politiske grep.

– Grensehandelen utgjør store verdier, og en betydelig andel av dette legges igjen i grensekommunene i Sverige, sier hun.

– 13,8 milliarder kroner i grensehandel utgjør godt over 10.000 tapte arbeidsplasser hos norske bønder, hos matprodusenter og i handelen. I tillegg utgjør det over 2,4 milliarder i tapte inntekter til statskassen, fortsetter Størksen.