NEF: – Ingen vet hva slags effekt forskriften vil ha ennå

Boligprisene er fortsatt høye.
Boligprisene er fortsatt høye. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Eiendomsmeglerforbund tror ikke den nye boliglånsforskriften har rukket å skape en «gisselsituasjon» i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Egenkapitalkravet for sekundærbolig i Oslo økes fra 15 til 40 prosent. I resten av landet er fortsatt egenkapitalkravet for sekundærbolig 15 prosent
  • Regjeringen har innført en bestemmelse om at kundenes samlede lån ikke skal overstige fem ganger bruttoinntekt
  • Egenkapitalkravet for primærbolig er fortsatt 15 prosent
  • Regjeringen vil fortsatt åpne for at inntil 10 prosent av volumet av innvilgede lån per kvartal kan være lån som ikke oppfyller forskriftskravene.
  • I Oslo begrenses bankenes mulighet til å innvilge lån som bryter med kravene, til 8 prosent av verdien av samlede utlån eller inntil 10 millioner kroner per kvartal.

Kilde: Finansdepartementet

– Den ekstra strenge boliglånsforskriften skaper en gisselsituasjon i Oslo. Et vakuum der de som skal kjøpe bolig ikke får kjøpt, sier administrerende direktør Grethe Meier i Privatmegleren til E24.

Meier mener folk er usikre på effekten av de nye boligforskriftene i Oslo og at de derfor sitter på gjerdet.

– Ingen selger før de har sikret seg noe nytt i hovedstaden. Men ingen får kjøpt fordi det er så lite boliger til salgs på grunn av usikkerheten. Dermed fortsetter og forsterkes ubalansen, sier Meier til E24.

Hun påpeker at den siste rapporten fra Eiendom Norge viser at det er 13 prosent færre boliger til salgs i Oslo sammenlignet med samme periode i fjor.

Meier tror også at stadig flere som er på jakt etter sekundærboliger vil komme til å lete i nabokommuner hvor egenkapitalkravet fortsatt er på 15 prosent, og at dette vil presse opp prisene i byene rundt Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eiendom Norge advarer private boliginvestorer

NEF: – For tidlig å si noe om effekt

Carl O. Geving, administrerende direktør for Norges Eiendomsmeglerforbund, mener det er for tidlig å trekke konklusjoner om den nye forskriften som bare har virket noen måneder.

– Det er ingen som vet hva slags virkning forskriften vil ha ennå. Vi har antatt at det vil ha en viss effekt, men den vil ikke bli veldig sterk. Kjøpekraften er fortsatt høy og tilbudsiden er svak, så det er liten grunn til å tro at moderate innstramminger vil få et veldig sterkt gjennomslag, sier Geving til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Geving tror den nye boliglånsforskriften først og fremst vil bidra til at færre unge pådrar seg en gjeld som ikke er bærekraftig.

– Når det gjelder sekundærbolig, tror vi at investorene som har høy lånegiring vil komme til å låne noe mindre. Det er imidlertid viktig å huske på at de fleste boligkjøpere i Oslo er på jakt etter en primærbolig som de kan bo i selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Tommel opp for strengere boliglånskrav i Oslo

Carl O. Geving, administrerende i NEF.
Carl O. Geving, administrerende i NEF.

– En klassisk usikkerhet

Geving tror heller ikke nødvendigvis det at det var færre boliger til salgs i februar sammenlignet med samme periode i fjor er et tegn på at mange sitter på gjerdet:

– Det skaper en generell usikkerhet når boligprisene i Oslo stiger såpass mye. I fjor steg boligprisene i Oslo med 23 prosent, mens lønningene steg med 1,7 prosent. Det i seg selv skaper en usikkerhet. Noen er redde for å kjøpe på topp. Det er ikke noe problem å kjøpe på topp om prisene holder seg og renten ikke stiger, men flere er nok engstelige for at det vil komme et prisfall. Det er en klassisk usikkerhet.

Han understreker også at tilbudssiden lenge har vært fallende i Oslo.

– Dette henger sammen med at boligbyggingen ikke har holdt tritt med befolkningsveksten de senere år. Den lave markedsrenten har økt kjøpekraften betydelig, og bidratt til at folk låner mye mer og betaler mye dyrere for å skaffe seg en bolig i konkurranse med mange interessenter, sier Geving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser blant NEFs medlemmer før jul indikerer at det frigjøres færre boliger til salg, fordi folk ikke tør selge før de har fått kjøpt seg en ny bolig.

– Nå melder mange foretak at de har en relativt stor ordreinngang som er normalt for årstiden, og vi håper det kan bidra til en noe bedre markedsdynamikk ut over våren. Vi har ikke empirisk grunnlag for å hevde at låneforskriften gjør at folk sitter på gjerdet og venter.

Les også: Meglerens bolig økte én million i verdi på to måneder

Ba Jensen ha is i magen

Finansminister Siv Jense (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Finansminister Siv Jense (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Geving forteller at NEF rådet finansministeren til å ha is i magen og ikke stramme til for hardt.

– I fjor høst var mange urolige over prisstigningen, og politikerne følte et behov for å ta grep. Vi har erfaring med at det er tilbud og etterspørsel som styrer boligmarkedet, og det svinger over tid. Strammer man for hardt til på kreditsiden vil det lett skape nye ubalanser i markedet, sier Geving og legger til:

– Vi rådet også finansministeren til å skille mellom det råsterke markedet i Oslo og svakere markeder som for eksempel Stavanger. I Stavanger ville det ha vært gift å stramme inn like hardt som i Oslo.

Les også:

Kristina Picard: – Det er bra med prisdempende tiltak