Kristina Picard: – Det er bra med prisdempende tiltak

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonom Kristina Picard mener det er fornuftig av regjeringen å innføre nye krav til egenkapital ved utleieboliger, men fem ganger inntekt-regelen synes hun er litt streng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har bestemt seg for å innføre strengere krav til egenkapital for kjøp av sekundærbolig i Oslo. Egenkapitalkravet økes til 40 prosent i Oslo.

I resten av landet videreføres kravet om 15 prosent egenkapital, også for utleieboliger.

– Det er bra med prisdempende tiltak i Oslo, spesielt vil det bli vanskeligere å kjøpe sekundærbolig for utleie. Det er fint å differensiere noe mellom Oslo og de andre byene i Norge, sier forbrukerøkonom i Storebrand Kristina Picard til ABC Nyheter og legger til:

– Dette gjør de for eksempel også i Danmark, mellom København og andre byer. Slik unngår man å gi samme «medisin» til alle pasienter, uavhengig av diagnose.

Bakgrunn: Jensen strammer inn boliglånskravene i Oslo

– Driver opp prisene for andre

Den nye boligforskriften vil gjelde fra 1. januar 2017, og det er kun de som planlegger å låne til ny sekundærbolig som vil bli rammet - ikke de som allerede eier flere boliger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) innfører nye krav til egenkapital for sekundærboliger for å dempe prisveksten i Oslo og gjøre det enklere for unge å komme seg inn på markedet:

– Kjøpere av sekundærbolig kan drive opp prisene for andre kjøpere. Strengere krav til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo kan derfor begrense spekulasjon og gi mindre press i budrundene for unge og familier som skal etablere seg i sin første bolig, sier Jensen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eksplosiv boligprisvekst bekymrer

– Litt strengt

Siv Jensen har også besluttet at ingen får låne mer enn fem ganger inntekten.

Det synes Picard er litt strengt:

– Kravet om maksimalt fem ganger bruttoinntekt er strengt. Bankene har i stor grad gått bort fra slike tommelfingerregler, men bruker i stedet Sifo-modellen for å beregne husholdningens samlede betjeningsevne. Dette er det gode grunner til. Det er så mange andre faktorer som spiller inn på betjeningsevne enn lønn. Generelt kan en si at jo flere utgiftsposter du har, desto mer må du tjene for å kunne tilfredsstille bankens krav – og for å kunne opprettholde den levestandarden du ønsker, sier Picard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny undersøkelse viser økt tro på videre boligprisoppgang

– Fortsatt noe slingringsmonn

Picard opplyser om at det ser ut til at bankene forsatt kan gjøre noen avvik fra regelen om fem ganger inntekt dersom lånetager har god betjeningsevne og sikkerhet.

– Det er bra at det fortsatt er noe slingringsmonn slik at bankene kan utføre et godt bankhåndverk. Finansdepartementet vil fortsatt tillate inntil 10 prosent avvik fra regelen på landsbasis og åtte prosent i Oslo, forklarer hun.

Regjeringen har også innført strengere krav for avdragsfrihet. Har du mindre enn 40 prosent egenkapital, må du betale ned minst 2,5 prosent av lånet i året. Tidligere gjaldt dette for de som hadde mindre enn 30 prosent egenkapital.

Det siste året har boligprisene steget med hele 22 prosent i Oslo. Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, påpeker overfor E24 at de nye reglene favoriserer kjøpere som har planer om å bo i boligen selv.

– Det vil bli relativt sett lettere å kjøpe bolig for å bo foran å kjøpe for å leie ut, sier Geving til E24.

Les også: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år