Stemmer/Penger:Trump valgt til ny president – dette kan det bety for markedene

Donald Trump er overraskende nok USAs neste president.
Donald Trump er overraskende nok USAs neste president. Foto: Mandel Ngan / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps seier kommer overraskende på investorene. Vi får et regimeskifte i amerikansk politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Christian Lie
Seniorstrateg i Danske Bank Wealth Managment

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trumps seier kommer som en overraskelse på hele verden. Selv om markedene til en viss grad har priset inn en mulig seier til Trump den seneste uken, så har konsensus blant investorene vært en seier til Clinton.

De umiddelbare reaksjonene på verdens børser er likevel mindre enn ventet. Men i motsetning til Brexit, der reaksjonene kom raskt, kan det denne gangen bli en usikkerhet som vedvarer.

Les også: Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Hvilke konsekvenser vil seieren til Trump få på kort sikt?

Investorene vil redusere risikoen, og det vil ramme finansmarkedene bredt. Aksjemarkedet og obligasjonsrenter kommer til å falle, og vi kommer til å se en svekkelse av dollaren. Det er i høy grad den store usikkerheten knyttet til Trumps politikk som bekymrer investorene.

Vi kommer høyst sannsynlig til å se størst negativ effekt på aksjer og valutaer i de fremvoksende markedene. Det vil bli spesielt stort press på mexicansk peso, noe vi allerede har sett. Det skyldes at Trumps politikk kan påvirke en rekke internasjonale handelsavtaler, deriblant med Mexico, som Trump har fokusert mye på i valgkampen. Amerikanske aksjer ligger an til å åpne noe ned, og i Europa ser vi at markedet har åpnet svakt men bedre enn fryktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Et historisk veivalg med globale ringvirkninger

Hvordan vil reaksjonene være på lang sikt?

Det er usikkert hvor mange av Trumps valgløfter som vil bli implementert. Selv med republikansk flertall i Kongressen, er ikke alle tilhengere av Trumps politikk, noe som kan være en dempende kraft på de mer ekstreme kampanjeløftene. Derfor er det også usikkert hvilken effekt seieren vil ha for global økonomi på lenger sikt. Og vi skal huske at økonomisk vekst er viktigere enn politikk når det gjelder utviklingen i finansmarkedene. Når det er sagt, så kan Trump tilføre en generell, langsiktig usikkerhet, særlig knyttet til internasjonal handel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også grunn til å tro at den negative effekten av proteksjonisme og tøffere immigrasjonspolitikk vil være større enn de mulige positive effektene fra mindre reguleringer, lavere skatter og økte offentlige investeringer i infrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Derfor stemmer «sinte, hvite menn» på Trump

Hvordan vil dette påvirke amerikanske renter?

Trump har varslet økt offentlig pengebruk kombinert med lavere skatter. Dersom Trump holder sine valgløfter, vil dette føre til press i amerikansk økonomi som vil etterfølges av høyere styringsrenter. Et stort spørsmål er likevel om Trump vil avsette den sittende sentralbanksjefen Janet Yellen og gjøre sentralbanken mindre uavhengig.

Vi tror at de amerikanske lange obligasjonsrentene vil stige fordi Trumps politikk vil gjøre de amerikanske statsfinansene mindre bærekraftige.

Vår vurdering er at det er amerikanske selskaper som vil få fordelen av Trumps politikk, mens resten av verden vil oppleve ulempene.

Les også: Oslo Børs tok igjen det tapte

Råder private investorer til å holde hodet kaldt

Vi i Danske Bank mener investorer bør holde seg til den investeringsstrategien som er lagt. Investeringer i aksjer og aksjefond fordrer en langsiktig horisont og skal man realisere avkastningspotensialet bør man ikke la seg friste til å endre på porteføljen selv om det er perioder med forsterket usikkerhet. Dessuten har historikken vist at den umiddelbare markedsreaksjonen etter at valgresultatet er kjent, ikke har noen prediktiv verdi for hvordan avkastningen det neste året vil bli samlet sett.

S&P 500 har falt den påfølgende dagen etter valget i 15 av de 22 presidentvalgene siden 1928, med et gjennomsnittlig fall på 1,8 prosent Over de neste 12 månedene snudde stemningen og ga positiv utvikling i 9 av disse 15 tilfellene.