Strides om nytt forslag til offentlig tjenestepensjon

LOs sjeføkonom Stein Reegård er uenig med pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug.
LOs sjeføkonom Stein Reegård er uenig med pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug. Foto: NTB Scanpix/Storebrand
Artikkelen fortsetter under annonsen

LOs sjeføkonom er kritisk til Knut Dyre Haugs refs av regjeringens forslag til ny offentlig tjenestepensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om offentlig tjenestepensjon:

  • Ansatte i staten, fylkeskommunen, kommunen, helseforetak eller bedrifter med offentlig tilknytning er omfattet av offentlig tjenestepensjon.
  • Pensjonen blir beregnet ut fra den lønnen du har/hadde når du tar ut pensjon (sluttlønnen). Full pensjon utgjør 66 prosent av sluttlønnen før levealdersjustering, men forutsetter en medlemstid i ordningen på 30 år, og en gjennomsnittlig stillingsprosent på 100. Ved kortere medlemstid og lavere gjennomsnittlig stillingsprosent blir pensjonen tilsvarende redusert.

(Kilde: Fagforbundet)

  • Regjeringen og partene i arbeidslivet er i godt i gang med å utvikle en ny tjenestepensjon i offentlig sektor.
  • En Arbeidsgruppe nedsatt av arbeids- og sosialdepartementet har utarbeidet en rapport som skal legge grunnlaget for forhandlingene.
  • Arbeidsgruppen anbefalte en anbefalte en påslagsordning (se tabell nederst i saken) fordi den mente at det vil være enklere for arbeidstakerne dersom det er like regler for beregning av pensjon i folketrygden og tjenestepensjonsordningen.
  • Påslagsordningen har som i folketrygden, kjønnsnøytrale regler for opptjening og uttak av pensjon

Målet med den nye pensjonsordningen er at:

  • Alle år i jobb skal gi pensjonsopptjening
  • Tjenestepensjon skal beregnes uavhengig av folketrygden
  • Pensjonen skal kunne tas ut fleksibelt fra 62 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet

Pensjonsøkonom i Storebrand Knut Dyre Haug kritiserte mandag regjeringens forslag til ny offentlig tjenestepensjon (se tabell nederst i saken).

Han mente regjeringens forslag er fordyrende, komplisert og anbefalte i stedet at ordningene ble utformet likere og tettere opp til det som er laget i privat sektor.

Stein Reegård, sjefsøkonom i LO, reagerer på Dyre Haugs utspill:

– Storebrand blir mer og mer aggressiv for sitt salg av tjenestepensjoner. Nedsnakkingen fra Dyre Haug om offentlige tjenestepensjoner topper dette, sier Reegård til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Ekspert om regjeringens forslag til ny pensjonsordning: – Alt dette er fordyrende

Dyre Haug svarer med å vise til at Norge ikke kan leve med en pensjonsreform som kun omfatter to tredeler av arbeidslivet:

– Vårt anliggende er å påvirke diskusjonen om pensjon i offentlig sektor i en retning som gjør pensjonssystemet enklere, mer bærekraftig og oversiktlig for alle, uavhengig om man jobber i offentlig eller privat sektor, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette betyr de vanskelige pensjonsordene

– Svært villendene

Stein Reegård er heller ikke enig i at private innskuddsordninger er det rimeligste alternativet:

– Når Knut Dyre Haug hevder at private innskuddsordninger er det rimeligste, er det svært villedende. Den lave premien gir svært lite pensjon for pengene. Den varer normalt bare i ti år og gir beskjedne årlige beløp, sier Reegård til ABC Nyheter og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dertil er de helt avhengig av avkastningen og selskapene tar seg godt betalt. Det spiser av pensjonen, særlig etter skifte av jobb. Det verste er nok at mange ikke tjener opp i det hele tatt, fordi bedriften ikke melder dem inn i ordningen. Og ordningene gir kvinner dårligere løsninger enn menn.

Reegård mener offentlig tjenestepensjon unngår disse problemene fordi det er et bredt og integrert system, mens man i privat sektor har over 100.000 ordninger man må melde seg inn og ut av ved skifte av jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er primært mangel på politisk fremdrift som hindrer raskere løsning i offentlig tjenestepensjon, slår han fast.

Les også: Halve pensjonen kan forsvinne om du velger feil

– Styrer unna prisgalopp

Knut Dyre Haug mener imidlertid at totalkostnadene til pensjon i offentlig sektor er i ferd med å ta knekken på sektorens økonomi - særlig i kommunene:

– Ved å benytte dagens hybridpensjon også i offentlig sektor, styrer man unna dagens prisgalopp. Samtidig har lovmakerne lagt til rette for et pensjonssystem hvor man kan boltre seg i løsninger som kjønnsnøytralitet, livsvarig utbetaling og sikring av pensjonsrettigheter, sier han og legger til:

– Når det gjelder fremdrift, så vet Reegård utmerket godt at dette er en prosess som er avhengig av at partene i arbeidslivet samarbeider. Tiden er inne for å la rigide prinsipper vike, og benytte anledningen til å lage et økonomisk bærekraftig pensjonssystem for fremtiden.

Innlegg: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Dette er forskjellene mellom tjenestepensjon i privat sektor (hybrid) og regjeringens forslag om påslagsmodell:

Kilde: Ny e pensjonsordninger i offentlig sektor – rapport desember 2015
Kilde: Ny e pensjonsordninger i offentlig sektor – rapport desember 2015