Stemmer/Penger:Derfor trenger du et julebudsjett

Nordmenn bruker i snitt 11.000 kroner i julen. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler budsjett.
Nordmenn bruker i snitt 11.000 kroner i julen. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl anbefaler budsjett. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år skal vi bruke over 45 milliarder kroner på julehandelen. Slik kan du kose deg med god samvittighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Silje Sandmæl
Forbrukerøkonom i DNB

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart er det igjen tid for å haste seg gjennom butikkene med handleposer på slep. Under årets julehandel planlegger nordmenn å svi av over 45 milliarder kroner, viser fersk undersøkelse av Ipsos for DNB.

Juletiden kan fort bli en dyr affære for mange, og det er fort gjort å bruke mer enn planlagt. Sett derfor av litt tid nå til å planlegge innkjøpene dine, lage julebudsjett og skrive handlelister. Dette kan spare deg for mye tid og penger!

Les også: Vi bruker i snitt 11.000 kroner på julen

Færre gaver

I gjennomsnitt planlegger hver voksne nordmann å bruke totalt 11.256 kroner på julegaver, mat, pynt, kalender og raketter. Dette er en nedgang på litt over fem prosent i forhold til i fjor.

Tallene viser at nordmenn planlegger å holde litt igjen under årets julehandel, og da særlig på gavefronten. I snitt skal vi bruke 5 819 kroner på årets julegaver, mot 6 376 kroner i fjor. Dette er etter to år med oppgang siden 2013 og frem til i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skal vi bruke pengene på i jula:

  • Julegaver: 5 819 kroner
  • Julemat: 2 377 kroner
  • Julepynt/interiør: 397 kroner
  • Julebord/uteliv: 791 kroner
  • Klær/sko til jul og nyttår: 518 kroner
  • Julekalender: 307 kroner
  • Julepost/pakkepost: 228 kroner
  • Fyrverkeri: 138 kroner
  • Nyttårsfesten: 683 kroner

Slik får du kontroll

I julen unner vi oss gjerne litt ekstra kos, og det merkes på lommeboka! Penger går til julegaver, mat, julebord og pynt. Hvert år ender flere av oss opp med å bruke litt for mye, slik at lommeboka blir slunken og regningsbunken hoper seg opp i januar.

Kun 7 prosent av oss setter opp julebudsjett. Dette er alt for få! Uten et budsjett er veien kort til å bruke mer enn lommeboka tillater. Hvis du setter av litt tid nå til planlegging kan du bruke resten av julen til å kose deg med god samvittighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik friskmelder du økonomien din etter ferien

Årets julebudsjett

For å få en billigere jule- og nyttårsfeiring anbefaler jeg deg å planlegge innkjøpene dine, lage julebudsjett og skrive handleliste for både mat og gaver.

I budsjettet skriver du ned hvor mye du skal bruke på julekosen og hva du skal bruke pengene på. Del opp i ulike poster som gaver, julemat, julepynt osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å unngå at budsjettet kun blir fjerne tall kan du følge med på forbruket ditt i nettbanken. De fleste banker tilbyr en tjeneste som automatisk sorterer alle transaksjonene dine i poster som gjør det enklere for deg å følge med på hva du bruker penger på.

Les også: Nordmenn bruker 285 millioner på årets Halloween

Gi en opplevelse

Sett opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe gave til, hva du skal kjøpe og sett en makspris. Deretter lager du et shoppe-kart gjennom kjøpesenteret og bli ferdig med julehandelen på en-to-tre. Tenk gjennom om det er noen du kan kutte i år. Du trenger kanskje ikke å gi til hele slekta eller venners barn som nå er blitt store?

Det er ikke noe i veien for å slanke ned på gavehaugen eller beløpet per gave. Kanskje kan du gi noen en opplevelse i stede for gave i år, eller arrangere juleverksted der dere kan lage hjemmelagde gaver og julepynt sammen.

Det er viktig å huske på at høytiden ikke handler om det materielle, men å kose seg sammen med familie og venner.