Mystisk milliardær holder fortsatt kortene tett til brystet

Dette er det eneste bildet som er å oppdrive av daglig leder i Toppen Invest AS og Norges soleklare inntektsmillionær Einar Aas (45).
Dette er det eneste bildet som er å oppdrive av daglig leder i Toppen Invest AS og Norges soleklare inntektsmillionær Einar Aas (45). Foto: Screenshot
Artikkelen fortsetter under annonsen

Einar Aas (45) er mannen ingen får i tale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva tenker du om all interessen rundt din inntekt?

– Ingen kommentar. Ha det!

Det svarer kraftspekulant Einar Aas (45) - mannen med Norges desidert høyeste inntekt for 2014 da ABC Nyheter tar kontakt.

Aas er nesten like kjent for å være mediesky og mystisk som for å ha tronet på inntektstoppen i Norge siden 2009. Da hadde han en rapportert inntekt på 183 millioner, noe som var en økning på 106 millioner fra året før, ifølge Agderposten.

I 2015 tjente Grimstad-mannen 215 millioner kroner og betalte 71 millioner kroner i skatt.

Det er en halvering av inntekten fra 2014 hvor han tjente 501 millioner kroner og betalte 149 millioner kroner i skatt. Formuen økte i løpet av 2015 med rundt 90 millioner kroner til drøye 1,5 milliard kroner.

Skattesøk: Finn de rikeste i din kommune

Tjente millioner på krafthandel

Hvert år, når skattelistene presenteres, omtales Aas hyppig i mediene. Hva vet vi egentlig om en av landets beste skatteytere? Opplysningene er sparsomme, men Wikipedia har likevel en egen side om Grimstad-milliardæren. Den forteller at han er født 11. februar 1971 og at han bor i Grimstad. Han ble uteksaminert siviløkonom fra Norges handelshøyskole i 1994. Etter han var ferdig med studiene begynte han å jobbe som risiko-manager i Interkraft og Agder Energi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2001 etablerte han selskapet Kraftinvest. Årene etter tjente han flere hundre millioner på handel med kraft-derivater. Ifølge Wikipedia oppløste han selskapet Kraftinvest i 2005 og startet krafthandel for egen konto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i 2007 vekket Aas oppsikt i finans-Norge.

– Han er bare utrolig flink og har hatt en utrolig evne til å tjene penger i alle år. Det er bare å ta av seg hatten for det han har klart, sa kraftmeglingsgründer og direktør Rune Valle i Markedskraft om Einar Aas eventyrlige karriere som kraftmegler til Agderposten.

Det var bare begynnelsen.

Stemmer: Slik tolker du Skattelistene

Toppen Invest og Marbella

I dag er Einar Aas daglig leder i Toppen Invest. Det imidlertid ikke bare kraft Aas investerer i. I juli ble det kjent at Aas har investert 100 millioner kroner i selskapet El Unico, som ifølge Dagens Næringsliv (DN) har planer om å utvikle en tomt i Marbella i Spania. Han skal ifølge DN eie minst to tredjedeler av prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aas sitter ifølge DN også med eiendeler i Aas Eiendomsutvikling og Spread Inbersiones 2014. Han er også nest største aksjonær i Viking Heat Engines.

Ifølge Wikipedia sponser også Aas hjemmeklubben, førstedivisjonslaget Jerv Fotballklubb, med betydelige summer. Jerv Fotballklubb rykket opp til 1. divisjon i 2015.

Les også: Så mye tjente «asylbaronene»

«Reddet»kommunen

I 2014 «reddet» den medieskye milliardæren Grimstad kommunes skatteoverskudd. Han sørget også for at sørlandskommunen havnet på skattetoppen i Norge. I mars 2014 skrev Agderposten om hvordan Aas, sammen med et par andre svært gode skattebetalere, bidro med 197 millioner kroner. Etter at pengene ble fordelt mellom staten, fylket og andre kommuner, satt Grimstad kommune igjen med 25 millioner kroner. Uten det bidraget hadde kommunen gått i minus.

– Enkelte skatteytere er veldig bra for kommunen, sa kemner i Grimstad kommune, Odd Einar Jørundland, til Dagbladet i 2015.

Da Dagbladet forsøkte å kontakte Aas skrev han tilbake i en e-post:

– Jeg har ingen kommentar.

Les også: De rikeste på Stortinget

Video: Se hvem som har søkt deg opp i skattelistene: