Finanstilsynet: – Vi skal bidra til å bremse utlånsveksten

Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen.
Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanstilsynet erkjenner at forslagene til nye innstramminger vil føre til at flere ikke får lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste uken har debatten rast rundt Finanstilsynets siste forslag til innstrammet boliglånsforskrift. Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen påpeker at de blant annet har blitt kritisert for å at forskriftene bidrar til å skape klasseforskjeller ved at noen blir holdt utenfor boligmarkedet.

– De foreslåtte tiltakene skal bidra til å bremse utlånsveksten, og det medfører til at noen flere ikke får lån, eller får lavere lån, enn de ville ha gjort uten en forskriftsregulering. Det er hele poenget med denne forskriften, sier Baltzersen til Finansavisen.

Bakgrunn: Eksperter tror innstramming av boliglånsregler kan få uheldige konsekvenser

Mindre skjønn

I tillegg kritiseres Finanstilsynet for at bankene får mindre mulighet til å utøve skjønn, samt at de nye forskriftene først og fremst rammer unge boligkjøpere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jo ikke lyst på besøk av Tilsynet. Vi gjør derfor ikke unntak for 10 prosent av boliglånskundene (som det er adgang til i dag, journ.anm). vi ligger i stedet med god margin til denne grensen, og gjør kun unntak for fem prosent av våre kunder. Dersom denne grensen settes til fire prosent, blir det ikke unntak for noen, sier administrerende banksjef i Grong Sparebank, Jon Håvard Solum til avisen.

Balterzen viser til at det er meningen at forskriftene skal begrense låneopptaket:

– Vi foreslår tiltakene for å bidra til å redusere risikoen i det finansielle systemet, risikoen hos den enkelte bank og risikoen for den enkelte lånetaker, sier han til avisen.

Les også: Jensen med boligrapport i statsbudsjettet

Ikke mer enn fem ganger inntekt

I et brev til finansministeren anbefalte tilsynet i begynnelsen av september blant annet å redusere maksimal belåningsgrad for rammelån fra 70 til 60 prosent, ifølge NTB.

Et annet forslag er å stille krav om at kundens samlede lån ikke skal utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt. I tillegg vil tilsynet at krav om avdragsbetaling på nedbetalingslån skal gjelde for alle lån med belåningsgrad over 60 prosent, mot 70 prosent i gjeldende forskrift.