Stemmer/Penger:Ti tips for å gjøre begravelsen så billig som mulig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du husker kanskje begravelsesagenten fra westernfilmer i gamle dager? Jepp, den sortkledde personen som så ut som en gribb og målte opp cowboyheltene FØR de skulle duellere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er eiere og ansatte i begravelsesbyråene psykologisk veltrente i å prakke mest mulig på de etterlate – og formidle et inntrykk av at «kun det beste er godt nok» for den avdøde.

Dersom du er blant dem som skal ordne alt det praktiske etter den avdøde, er det smartest å holde hodet kaldt og ikke la seg rive med. Sorgprosessen kan faktisk bli enklere å takle når familien trår til og løser oppgavene selv.

Her er mine ti beste tips til hvordan en begravelse kan bli billigst mulig.

Les også: Flere tar kontrollen over egen begravelse

1. Unngå begravelse i annen kommune enn bostedskommunen

Gravferdsloven slår fast at personer som ved dødsfall hadde bopel i kommunen har rett til fri grav på kirkegård i kommunen. Det koster fort opp mot 10.000 kroner å bli gravlagt i en «fremmed» kommune.

2. Få pengestøtte til begravelsen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk med fagforeningen til avdøde – mange fagforeninger utbetaler gravferdsbidrag for sine medlemmer og i noen tilfeller også ektefeller av medlemmet.

Nav gir behovsprøvd gravferdsstønad - opptil 22.723 kroner til å dekke utgifter til begravelsen. Summen blir avkortet mot formue, pensjon og evtl. forsikringssum. Hvis avdøde er under 18 år, blir det gitt full stønad.

Hvis avdøde må transporteres lengre enn 20 km, kan man få dekket utgifter til transport til nærmeste gravplass der hvor avdøde bodde. En egenandel trekkes fra (2.272 kroner).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bli bedre kjent med Gjerrigknarken

3. Kontakt begravelsesbyrået i vanlig arbeidstid – ikke på søn- og helligdager

Så fremt det er mulig, bør du unngå å kontakte begravelsesbyråene utenom vanlig «kontortid». Mange byråer er flinke til å fakturere ekstra for alt som smaker av ubekvem arbeidstid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Skaff billigst mulig kiste – enten man skal begraves eller kremeres

Prisene varierer veldig hos begravelsesbyråene – fra 3.000 til 40.000 og oppover. Merkelig nok er de samme kistene dyrere i byene enn på landet. Kanskje du kjenner en snekker som kan ordne en enkel kiste – som kan pyntes eller kles med hvitt stoff?

5. Unngå dødsannonse i avisen

Folk leser ikke aviser på samme måte som tidligere. Er du nødt til å sette inn en dødsannonse i avisen som koster fra 700 til 4.000 kroner? Kanskje du kan informere venner og bekjente på andre måter?

6. Unngå fancy pynting i kirken eller kapellet

Begravelsesbyråene tar betalt for absolutt alt, om det så er å tenne et lys. Selvsagt avhengig av når på året begravelsen finner sted, kan man kanskje engasjere de yngre i familien til å plukke lupiner langs veikanten eller kjøpe inn blomster selv. Ofte kommer jo mange med kranser og slikt som de selv betaler – da holder det vel?

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Lag program- og sanghefter selv

Mange yngre i familien er datakyndige og kan fint hjelpe til med å lage enkle hefter med sanger og kanskje et passende minneord. Mange synes de får lite igjen for pengene når byråene lager et hefte – gjerne et upersonlig et som virker masseprodusert, bortsett fra forsideteksten. Familien kan ofte lage noe mer minneverdig for en billig penge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Ikke lei inn solister eller musikere

Kanskje kjenner du noen som kan synge eller spille et instrument og som kjente avdøde? Da behøver du kanskje ikke betale noen verdens ting?

9. Spre asken på havet eller andre steder

Alle over 15 år kan søke om askespredning på forhånd hos Fylkesmannen. Pårørende kan søke i ettertid når det foreligger et skriftlig eller muntlig ønske fra avdøde. Asken kan ikke spres nær bebyggelse – men er tillatt på åpent hav og i høyfjellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. Skriv testamente og beskriv hvordan begravelsen din skal foregå

Den beste måten å sørge for at begravelsesbyråene tjener minst mulig, er å utforme et nøyaktig testamente som beskriver hvordan seremonien skal foregå. I tillegg bør du snakke med dine pårørende om dette, slik at de er innforstått med hvordan ting skal foregå. Kanskje du til og med kan sette av penger til seremonien og kanskje til gravstedspleie og slikt i etterkant?

Tips utarbeidet av Gjerrigknarken Rune fra nettstedet Gjerrigknark.com