Økonom: – Arbeidsløse nordmenn bør se til Sverige

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 22.000 færre ungdommer mellom 15 og 24 år er i jobb enn for ett år siden. – Søk lykken i Sverige, sier økonom til NRK. Sverige mangler blant annet sykepleiere, dataingeniører, arkitekter, lærere, butikkpersonale og datakonsulenter.
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 22.000 færre ungdommer mellom 15 og 24 år er i jobb enn for ett år siden. – Søk lykken i Sverige, sier økonom til NRK. Sverige mangler blant annet sykepleiere, dataingeniører, arkitekter, lærere, butikkpersonale og datakonsulenter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptil 22.000 flere nordmenn står uten arbeid i år sammenlignet med i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. – Søk lykken i Sverige, råder økonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige mangler blant annet bygningsingeniører, sykepleiere, dataingeniører, arkitekter, lærere, butikkpersonale og datakonsulenter, skriver NRK.

Samtidig som 22.000 flere nordmenn mellom 15 og 24 år står uten arbeid i år, sammenlignet med i fjor, vokser svensk økonomi.

– Å få et par år med en jobb i svensk industri, kan være kjempenyttig for å komme tilbake i jobb når arbeidsmarkedet er bedre i Norge, sier Terje Strøm i NyAnalyse til NRK.

Les også: Mener norsk økonomi går lysere tider i møte, men er svekket i troen på rentekutt

Han anbefaler også arbeidsledige i oljeindustrien å se til Sverige. Ifølge Strøm skyldes oppgangstidene i Sverige en kombinasjon av politisk flaks, og påvirkningen fra flyktninginnvandringen.

– Den voldsomme flyktninginnvandringen utløste vekst i offentlige budsjett, som igjen har økt sysselsettingsveksten i Sverige på to prosent. Det er 160.000 til 189.000 flere jobber. I Norge har vi til sammenligning stagnasjon og til dels nedgang, sier han til kanalen.

Les også: – Snart er det umulig å kjøpe bolig i Oslo