Stemmer/Penger:Her er det garanterte spareproduktet

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva om du plutselig hadde 100.000 kroner? spør Elisabeth Realfsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Elisabeth Realfsen
Redaktør og daglig leder i Finansportalen

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett at du plutselig fant noen penger du hadde glemt i lommen, som du kunne gjøre akkurat hva du ville med. Summen er ikke relevant for denne historien, men la oss for moro skyld si at du er usedvanlig glemsk, og at summen var 100.000 kroner, slik at du virkelig måtte gruble over alternativene.

Bruke eller spare?

Ett alternativ var jo selvsagt å ta med familien på safari, drikke pengene opp i champagne eller annen moro. Ikke et vondt ord skal sies i denne spalten om livets gleder – de er alltid et alternativ, selv om avkastningen ikke kommer i kroner og øre.

Men om du bestemte deg for å sette pengene til side for å yngle, og ikke forbruke dem – hva burde du da gjøre? La oss anta at du allerede har et boliglån, som koster deg tre prosent rente i året.

Les også: Slik får du lavere lånerente i banken

Spare i avdrag

I så fall, har du to mulige alternative plasseringer: Du kan nedbetale lånet med et ekstraordinært avdrag på 100.000, eller følge rådet fra banken din om å plassere hele herligheten i ett av deres fondsprodukter. Hva blir mest lønnsomt?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger du å bruke summen til å nedbetale gjeld, forsvinner rentekostnadene for 100.000 kroner. Avkastningen på pengene du lot være å bruke opp, blir, sier og skriver, tre prosent i året. (Vi ser bort fra skatt i denne historien, for den påvirker ikke resonnementet).

Les også: Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Skal du nedbetale gjeld, eller lytte til bankens sparingsråd? Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
Skal du nedbetale gjeld, eller lytte til bankens sparingsråd? Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Kostnadene må dekkes

Velger du derimot å ikke nedbetale gjeld med pengene dine, men følge bankens råd, må du regne med at investeringen koster deg tre prosent i året. Gjelden din er jo fortsatt der, og finansierer i prinsippet alt du foretar deg. Banken rådet deg til å sette pengene i et aktivt forvaltet fond, med et forvaltningsgebyr på to prosent. Dermed øker de årlige kostnadene ved fondsplasseringen til fem prosent årlig: gjeldskostnader på tre prosent pluss årlig forvaltningsgebyr på to prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For at avkastningen av fondsplasseringen skal være bedre enn sitt klare alternativ, og ikke gi tap, må altså avkastningen av fondsplasseringen bli minst fem prosent hvert år: De tre du gikk glipp av fordi du ikke betalte avdrag, pluss forvaltningsgebyret på to. Skal det være mer lønnsomt å plassere i fondet enn å nedbetale gjeld, må bankens fond gi en avkastning på fem prosent eller mer.

Garantert lønnsom sparing

Er du usikker, kan du like godt skjære igjennom, slutte å fomle, og betale ned gjeld. Noen vil sikkert innvende at avdrag ikke nødvendigvis er den aller mest lønnsomme plasseringen, og de kan godt få rett. Men at avdrag er en plassering det ikke er mulig å tape penger på, er helt sikkert. Vi snakker rett og slett om et garantert spareprodukt, hvor den garanterte avkastningen er lik din lånerente!

Les også:

Så enkelt sparer du penger – hver dag

En av fire vet ikke hva de sparer til

Professor: – Rikingene drar fra resten