Stemmer/Penger:Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Om du er i tvil om hva du bør be om i lønn, legg deg i øvre sjikt av hva du kan akseptere.
Om du er i tvil om hva du bør be om i lønn, legg deg i øvre sjikt av hva du kan akseptere. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er ikke på billigsalg, skriver jobbdoktor Vigdis Lamberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Vigdis Lamberg
Spaltist og daglig leder Karriereakademiet

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kommet så langt som gjennom det siste nåløyet – avsluttende intervju. Da dukker to temaer opp: lønn og referanser. Fokus gjennom denne artikkelserien er at DU har noe verdifullt å selge.

Se alle artiklene som gir deg råd fra alt om CV og søknad til innsalgstelefoner i listen i faktaboks.

Møt Vigdis Lamberg:

Vigdis Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkprosesser i 14 år. Hun leder Metier Arbeid som har levert arbeidsmarkedstiltak til blant annet NAV Oslo og Akershus. Hun har bistått over 3000 personer på vei tilbake i arbeid. Hun har bl.a. etablert egne selskaper, undervist i markedsføringsfag, vært turistsjef, ledet medisinsk klinikk, drevet eiendomsutvikling, ledet Norgeskontoret for internasjonal virksomhet ... og vært arbeidsledig. Hun vil dele sin erfaring høstet gjennom mange år som leder og mentor med ABC Nyheters følgere.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Nedbemanning - unngå å sende folk hjem til sofaen

Ja, du ønsker desperat en jobb, men ingen ansetter deg for å være snill. De ansetter deg fordi ny arbeidsgiver tror du kan gjøre en forskjell. Da er du verdt å betale for. Alle som ansetter har et fra-til-beløp på blokken sin om hvor stilingen plasseres lønnsmessig. Hvordan sikrer du deg å komme ut med det høyeste beløpet? Det finnes ingen fasit på dette, men ha i bakhodet at du ikke er på billigsalg. Felle 1: Hva var lønnen i din tidligere jobb?

Les også: Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Dette spørsmålet skal du ikke svare på. Først og fremst fordi du er en lojal person som ikke røper bedriftshemmeligheter fra din tidligere arbeidsgiver. Og dette er et helt akseptabelt svar. Du har selvsagt gjort din hjemmelekse og vet hva som er bransjenorm for denne type stillinger. Alt fra bransjeforeninger, SSB og folk du kjenner kan være dine kilder. Still motspørsmål: Med disse arbeidsoppgavene og hårete mål som skal nås, hva mener dere jobben er verd? Dette er en forhandlingssituasjon og målet må være at begge parter kommer ut som vinnere. Blir du nødet til å si et beløp så legg deg i øvre del av skalaen – du er helt sikkert verdt det. Da har du også litt å forhandle deg ned på om det skulle bli nødvendig. Lønnspakker som består dels av fastlønn og dels bonus i forhold til oppnådd resultat er vanlig i mange stillinger i dag. Noen finner det svært motiverende å bli belønnet for innsats man selv kan påvirke...andre opplever dette som en stressfaktor. Ha et forhold til hva du tenker om dette på forhånd slik at forslag om slik lønnspakke ikke kommer overaskende på deg. De aller fleste kommer svært godt ut av slike avtaler, både den ansatte og arbeidsgiver. Husk også at det finnes andre goder enn ren lønn. Sett deg inn i hvilken type pensjonsordning, helseforsikring og andre goder den aktuelle arbeidsgiver tilbyr. Mange vil verdsette et ønske om betenkningstid. Det viser at du ikke hopper på hva som helst, at du tenker før du handler og at du ikke er desperat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Antall jobber øker, men lønnsnivået stagnerer

Referanser er ikke lenger hva det en gang var.

De aller fleste har denne forhistoriske linjen nederst på sin CV: «Referanser oppgis på forespørsel». Der var før Googles tid du til en viss grad kunne styre mot dine ønskede referansepersoner. I dag kan du være sikker på at du bli Googlet. I løpet av sekunder danner dine elektroniske fotavtrykk et etterlatt inntrykk av hvem du er. Hvem er du venn med på Facebook? Hva slags bilder og kommentarer legger du ut i åpne grupper? Hvordan ordlegger du deg i ulike kommentarfelt? Dersom den som skal ansette deg kjenner noen av dine «venner», er veien til en referansetelefon kortere mellom dem enn at du blir oppringt og spurt om å oppgi referanser. Norge er et lite land og vi bruker alle vårt nettverk for det det er verd. Du gjør selvsagt det samme – sjekker ut alt som er tilgjengelig av informasjon om ny arbeidsgiver og ny, potensiell sjef. Du får fort en magefølelse på om dere har felles verdier etter noen minutters søk...og vise versa. Mitt råd er at du peiler deg ut tre referansepersoner som representerer ulike nivåer i ditt nettverk. Det kan være en tidligere sjef, medarbeider og kunde. Oppgi deres navn, tittel, firma og telefonnummer. Fordelen med dette er:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  1. Du viser modenhet ved å gi dem valgmuligheter på ulikt nivå av referanser. Noen er mer opptatt av hvordan en tidligere kunde opplever deg enn en sjef som kanskje sitter langt unna i organisasjonen.
  2. Har du selv vært sjef, vil mange finne det nyttig å snakke med en som har rapportert til deg. Er du selger, er en fornøyd kunde gull.
  3. Du bidrar sterkt til å gjøre det lett å finne fram til personer som understøtter det etterlatte inntrykket du ønsker å gi. Kanskje du ikke har tenkt på hvilke spor du har satt i sosiale medier. Da er det ekstra viktig at det er lett å finne fram til relevante referanser.

Du har på forhånd snakket med dine referansepersoner og er sikker på at de vil gi deg godt skussmål – det er jo hele hensikten. Og med ulikt nivå på referansene, er det lettere å styre unna personer du kanskje har vært på kollisjonskurs med – de fleste målbevisste personer har på sin vei mot målet tråkket på noen ømme tær. De forsøker du å unngå. Sørg for tett oppfølging av dine referanser. Dersom du søker på ulike typer stillinger, hvilket er vanlig i dagens arbeidsmarked, spør dem om hvilke av dine egenskaper de tror er viktigst for en ny arbeidsgiver. Avtal at du orienterer dem om de ulike stillingene du søker på, fortløpende. Når jeg blir bedt om å være referanse og sier ja, vil jeg gjøre jobben skikkelig. Da ber jeg om at alle annonsene og søknadene vedkommende søker på sendes meg. Når referansetelefonen kommer, ber jeg om å få ringe opp igjen om litt. Så leter jeg fram den aktuelle annonse, ser hva de spør etter og kan plukke fram relevante sider hos vedkommende som understøtter den aktuelle stilling. Når jeg gir disse rådene, er noen redd for at det blir stor slitasje på referansene dersom mange ringer. Da er mitt svar: Luksusproblem! Er du så populær at dine referanser blir nedringt, varer det ikke lenge før du har jobb.

I neste artikkel vil det handle om omplassering og nedbemanning.

Alle innlegg i jobbdoktor:

Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i

Selg de bæra du har

Du er ikke en potet

Kart og kompass for korteste vei til jobb

Møte gir jobb

CV som virker - heng ut fiskekroker

Glem søknad - tenk salgsbrev

Sannhetens øyeblikk - intervjuet