Det norske oljeselskap og BP Norge slår seg sammen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske oljeselskap ASA og BP Norge fusjonerer. Det nye selskapet får navnet Aker BP ASA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fusjonen innebærer at Det norske, der Aker ASA er største eier med 49,99 prosent av aksjene, kjøper opp BPs virksomhet i Norge.

De viktigste eierne av Aker BP ASA blir Aker ASA med 40 prosent og BP med 30 prosent, mens andre Det norske-aksjonærer sitter med resten. Ifølge Dagens Næringsliv betaler Røkke 10,8 milliarder.

Hovedkontoret til det nye selskapet blir på Fornebu.

– Vi er stolte av at BP har valgt å slå seg sammen med Aker for å gjøre Det norske til et ledende uavhengig offshore lete- og produksjonsselskap, sier Akers styreleder Kjell Inge Røkke i en pressemelding.

Les også: Røkke selger sjømataksjer for milliarder

BP og LO fornøyd

Røkke sier at fusjonen vil gi Det norske ny kraft, en robust kapitalstruktur og vil muliggjøre at det utbetales utbytte.

Aker-sjef og styreleder Øyvind Eriksen sier at Folketrygdfondet, som er Det norskes nest største eier, gir sin støtte til fusjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BPs toppsjef Bob Dudley sier i en pressemelding at BP og Aker har samarbeidet nært i flere tiår, og at han er glad for å kunne benytte seg av ekspertisen til begge selskaper til å skape et stort og uavhengig lete- og produksjonsselskap.

Også LO er fornøyd. LO-leder Gerd Kristiansen ser det som bare positivt at vi får en ny, sterk aktør som kan bidra til mer konkurranse på norsk sokkel.

Hun viser til at oljenæringen er motoren i norsk økonomi, noe vi ha fått en tydelig påminnelse om i det siste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Aker Solutions med milliardkontrakt

Til himmels på børsen

Nyheten om oppkjøpet førte umiddelbart til en kraftig oppgang på over 14 prosent for Det norske på børsen i Oslo.

Akers oppkjøp av BP Norge er det siste i en lang rekke oppkjøp selskapet har gjort på norsk sokkel de siste årene, ifølge E24.

Det startet med kjøpet av Marathon Oils norske virksomhet i 2014. Deretter fulgte oppkjøp av de norske virksomhetene til Premier Oil og Svenska Petroleum i fjor, og for få uker siden av flere lisenser fra Centrica.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornøyd statsminister

Statsminister Erna Solberg omtaler det som spennende at Norge får et nytt stort norskdominert selskap med basis i et globalt selskap med lange tradisjoner i Norge.

– Gjennom konkurranse skaper vi konkurranseevne, og jeg er glad for at det utvikles flere sterke norske selskaper, sier hun i en pressemelding.

Hun sier norsk sokkel har mange gode år foran seg, men at det er viktig i dagens marked at bransjen omstiller seg og finner nye løsninger.

Også olje- og energiminister Tord Lien synes fusjonen er spennende.

– For norske arbeidsplasser og aktivitet i vår største og viktigste industri er det avgjørende å ha flere ambisiøse og hardt satsende oljeselskaper på norsk sokkel. Denne satsingen er helt i tråd med regjeringens oljepolitikk, sier han.

Aker-Eriksen: – Vi blir en mye mer attraktiv samarbeidspartner