SAS-pilotene mekler på overtid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen mellom SAS og pilotene pågikk fortsatt på overtid torsdag morgen, nær sju timer etter at fristen for å bli enige gikk ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meklingen mellom SAS og pilotene pågikk fortsatt på overtid torsdag morgen, etter at fristen for å bli enige gikk ut ved midnatt.

430 piloter kan bli tatt ut i streik fra torsdag dersom partene ikke kommer til enighet. Det er varslet plassfratredelse for ytterligere fem piloter de kommende dagene.

Ved åttetiden torsdag morgen pågikk meklingen fortsatt, opplyser kommunikasjonssjef Trygve Bergsland i Parat til NTB. Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF), samt arbeidsgiveren SAS, hadde i utgangspunktet frist ved midnatt natt til torsdag for å komme til enighet hos Riksmekleren i Oslo.

Dersom det blir streik, vil den ramme mye av SAS' trafikk i Norge. SAS har foreløpig ikke noen oversikt over hvilke flygninger som rammes ved en eventuell streik, melder VG.

Les også: – SAS kan bli del av Lufthansas billigkonsept

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Is i magen

Før fristen gikk ut, sa informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS at partene var innstilt på å komme fram til en løsning, og han ba de reisende ha is i magen.

– Avvent situasjonen, er rådet han ga til de som sitter med en SAS-billett i hånden.

Dersom det blir brudd, vil selskapet legge ut informasjon fortløpende på sine nettsider.

Les også: SAS vurderer å flytte ruter på grunn av flyavgiften

Mulig vekterstreik

I alt tre streiker kan ramme norske flypassasjerer de nærmeste dagene. Torsdag er det mekling i vekteroverenskomsten mellom Parat og NHO Service, og fristen er ved midnatt natt til fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom det ikke blir enighet her, blir 250 vektere på Oslo lufthavn tatt ut i streik, noe som i så fall vil medføre at Avinor stenger flyplassen for alle som skal reise ut fra flyplassen fredag.

– Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon, vil ikke bli berørt dersom det blir streik. Men skal du videre med fly, kan du bli berørt, opplyser Avinor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Parat, som representerer vekterne, sier de vil holde seg innenfor rammen av frontfaget på 2,4 prosent lønnsøkning.

– Vi krever ikke mer penger, men en bedre fordeling med utgangspunkt i hvilket ansvarsområde, kompetanse, eller risiko man er utsatt for i jobben, sier Parats forhandlingsleder, Lars Petter Larsen, til E24.

Les også: SAS beholder bakketjenester selv

Fare for svensk pilotstreik

Også 400 svenske SAS-piloter står i fare for å bli tatt ut i streik fredag, noe som også vil ramme luftfarten i Norge.

– Det vil ramme flygninger inn og ut av Norge og intraskandinaviske flygninger, sier informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS til E24.

Her er meklingsfristen fredag klokken 1

Les også: 1.750 piloter søkte jobb i SAS