Henrik Syse går god for registrering på Cayman Islands:Etikkekspert Henrik Syse er styremedlem i fire selskaper i skatteparadis

FORNØYD MED CAYMAN: Filosof og etikkekspert Henrik Syse, her på et møte i NHO, har styreverv i selskaper registrert i skatteparadiset Cayman Islands.
FORNØYD MED CAYMAN: Filosof og etikkekspert Henrik Syse, her på et møte i NHO, har styreverv i selskaper registrert i skatteparadiset Cayman Islands. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Henrik Syse mener Cayman Islands er det beste stedet for å hindre dobbel- og trippelbeskatning for dem som skyter inn penger i fondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selskapene jeg har styreverv i, er registrert der jussen er klarest og tydeligst for å unngå trippel- og dobbelbeskatning av investorer som har base i andre land enn der fondene har sin virksomhet.

Det sier Henrik Syse, som er mest kjent som filosof med etikk som spesiale, og er seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, til ABC Nyheter.

På nettstedet steigan.no avdekker dokumenter at Syse også er styremedlem i fire britiske selskaper registert med adresse i «Skammens hus», Ugland House, på Cayman Islands.

Cayman Islands regnes som ett av verdens fremste skatteparadis.

– Åpenhet og innsyn

– AKO-selskapene jeg er styremedlem i, respekterer åpenhet og innsyn, og er registrert av det engelske FCA (tilsvarende Kreditttilsynet). Å være registrert i såkalte offshore-jurisdiksjoner er ikke bare lovlig. Vi gjør det som vi mener er i henhold til den beste bransjestandarden, sier Syse til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«I Norge er rederiet Ugland kjent som Høyre-sponsor, på Caymanøyene er de kjent for Ugland-huset som rommer 18.867 firmaer.», skrev ABC Nyheter da Skattefluktutvalget la fram sin innstilling i 2009.

I USA sa president Obama at huset som bærer en norsk rederfamilies navn, og nå også er adresse for selskaper Henrik Syse er styremedlem i, «enten er verdens største bygning, eller verdens største skattesvindel.»

Les også: Panama-avsløringer ga statsministerskifte på Island

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Cayman Islands er best

Men Syse avviser bestemt at det er noe betenkelig med å registrere selskaper på Cayman Island, slik de fire fondsselskapene i AKO-konsernet han er styremedlem i, har gjort.

– AKOs investeringsselskaper investerer i stor grad for universiteter, sykehus og veldedige stiftelser – som stiller strenge krav til etikk. Selskapene som min venn Nicolai Tangen har startet, har den absolutt høyeste etiske standard, sier Syse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse selskapene er registrert på Cayman Islands i likhet med et flertall av
investeringsfondene i internasjonal finanssektor. 69 prosent av fond som er registrert av FCA, er registrert der. Dette har ingenting med skatteunndragelse og skjulte formuer å gjøre. Alle partnere og ansatte betaler full skatt til landene der de bor, fortsetter han.

– Cayman Islands er forsvarlig for å hindre dobbel- og trippelbeskatning for dem som skyter inn penger i fondet. Selskapene er registrert der jussen er klarest og tydeligst. Dette er ikke den siden av Cayman som er kritikkverdig, sier Syse.

– Forstår jeg deg da rett i at Cayman Islands har blitt unødig stigmatisert og er anbefalelsesverdig å registrere selskaper i?

– I denne type tilfelle er nok svaret ja! Men debatten om og kampen mot skatteunndragelser, også via Cayman, er selvsagt kjempeviktig. Dette er en del av det kapitalistiske system vi tar avstand fra, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men denne viktige debatten om Cayman og skatteunndragelser kan faktisk også føre til at selskaper som ikke gjør noe galt, blir unødig stigmatisert, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syse forklarer sine styreverv i disse kommersielle fondene med sin bakgrunn fra Norges Bank der han fra 2005-2007 jobbet med eierskap og etikk.

Les også: DNB-topp skal ha visst om skatteparadis

Millioner til Strømmestiftelsen

– Nicolai syntes dette var spennende og lurte på om jeg ville bruke den etiske kompetansen på selskapet han bygget opp. 10 prosent av overskuddet fra AKO går forøvrig til veldedige formål, og jeg sitter også i stiftelsen som deler dette ut, forteller Syse.

Den veldedige stiftelsen Syse viser til, er AKO Foundation. Den har blant annet støttet den kristne bistandsorganisasjonen Strømmestiftelsen med 6,8 millioner kroner, skriver Fædrelandsvennen.

– Men hvor kommer pengene fra? heter det i artikkelen på steigan.no.

Som følge av avsløringene i Panama Papers har AKO-konsernet laget en argumentsamling for hvorfor det er bra at hedgefonds registreres på Cayman Islands, og tar mål av seg til å avlive «myter». Les dokumentet her (engelsk).