Sykehushoteller får ikke dispensasjon fra streik

Fellesforbundet og LO holder pressekonferanse med siste nytt om hotellstreiken mandag ettermiddag. Følg med direkte her fra klokken 15.30.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehushoteller i Bergen og Oslo som er i ferd med å bli rammet av hotellstreiken, nektes dispensasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundet og LO har innkalt til pressekonferanse mandag ettermiddag. Etter det NTB forstår, vil arbeidsgiversidens håndtering av søknader om dispensasjon være tema på pressemøtet.

NHO Reiseliv bekreftet mandag å ha mottatt søknad om dispensasjon fra streiken for sykehushotellet i Bergen, og at den ikke ville bli sendt videre til arbeidstakersiden.

– Fellesforbundet har bevisst valgt å ta ut disse sykehushotellene. Da går jeg ut ifra at de er og var klar over eventuelle konsekvenser av det. Det får de ta ansvaret for, sier Jostein Hansen, forhandlingsleder hos NHO Reiseliv, til NTB.

Også en søknad om dispensasjon fra pasienthotellet på Ullevål sykehus i Oslo er avslått, ifølge Aftenposten.

Søndag ble knappe 3.500 hotell- og restaurantansatte tatt ut i streik. Det har ført til at flere hoteller har måttet stenge dørene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Streik i hotell- og restaurantbransjen

Kan ramme pasienter

Streiken kan dermed føre til at sykehushotellet ved Haukeland i Bergen må stenge. Det har 178 plasser.

– Vi opplever det som en ganske kritisk og dramatisk situasjon, sier divisjonsdirektør Askjell Utaaker ved Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Han viser til at mange av pasientene ved hotellet er under behandling som ikke kan avbrytes, og at liv og helse sånn sett er i fare hvis hotellet må stenge.

Sykehuset tok mandag ikke inn nye pasienter og lette etter løsninger for dem som allerede er under behandling, ifølge Utaaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Hansen hos NHO ser ikke noe grunnlag for å sende søknader om dispensasjon videre og viser til at myndighetene vil ta seg av eventuell fare for liv og helse.

Myndighetene kan gripe inn med tvungen lønnsnemnd hvis en streik setter liv og helse i fare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er informasjonsansvarlig hos Fellesforbundet Vidar Grønli klar: Hvis NHO hadde sendt søknaden videre, ville Fellesforbundet ha gitt dispensasjon til sykehushotellet.

– Vi kan innvilge den på sekundet, sier han om en slik søknad.

Les også: Dine rettigheter ved streik

Kan bli trappet opp

Samtidig vurderer Fellesforbundet å trappe opp streiken.

– Vi vurderer opptrapping, men kan ikke si når eller om det kommer. Hvis vi bestemmer oss for å trappe opp, vil det gå fire dager før det kan iverksettes, sier Grønli.

Mandag formiddag var det ikke fattet noe vedtak om opptrapping.

Streiken handler først og fremst om retten til å forhandle lokalt, noe Fellesforbundet krever, men NHO ikke vil gå med på.

– Det å ha lokal forhandlingsrett er veldig viktig, og det har de flest andre overenskomster. Etter et sentralt tillegg er det opp til den lokale bedriften å si om det er rom for å gi lønnstillegg lokalt eller ikke, sier Grønli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at økonomien, og dermed lønnsevnen, er ulik i bedriftene som er omfattet av avtalen.

Men Hansen hos NHO mener arbeidstakerne vil ha både i pose og sekk.

– De vil både ha mye sentralt og noe mer lokalt. Det er det ikke økonomisk grunnlag for. De må i det minste velge, sier han, og legger til:

– Vi har i vår avtale regler om lokale drøftelser.