Færre mottar arbeidsavklaringspenger

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

På ett år har det blitt 4.100 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger, men antall mottakere øker blant de unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved utgangen av mars i år mottok 148. 400 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). Dette tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år, ned fra 4,5 prosent for ett år siden.

Fallet skyldes blant annet overgang til uføretrygd, ifølge Nav. I 2015 var rundt én av fem i jobb uten ekstra stønader et halvt år etter at de gikk av AAP. En tredel fikk uføretrygd.

– De siste årene har det blitt stadig færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger. For unge ser vi likevel en økning. Det er en bekymringsfull utvikling som vi følger tett, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Les også: Nav-sjefen vil gjøre mer av jobben selv

I mars fikk 28.800 personer under 30 år arbeidsavklaringspenger, 800 flere enn på samme tid i fjor. Det tilsvarer 3,4 prosent av befolkningen i alderen 18-29 år. Økningen er noe høyere blant unge kvinner. Over 70 prosent av dem som mottar arbeidsavklaringspenger har psykiske lidelser eller muskel- og skjelettlidelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Aust-Agder og Finnmark mottar 5,6 prosent av befolkningen arbeidsavklaringspenger, mens Rogaland ligger lavest med 3,2 prosent.

Les også: Nav-direktøren varsler hardere linje overfor ledige

Selv om andelen er lavest i Rogaland så er dette også fylket med den største økningen, 8 prosent, det siste året.

Hedmark er fylket med den største nedgangen sammenlignet med året før, med 15,2 prosent.