– Du må tåle å se at pengene dine kan gå i minus

Traderne på New York Stock Exchange vet at det å investere i enkeltaksjer er forbundet med stor risiko.
Traderne på New York Stock Exchange vet at det å investere i enkeltaksjer er forbundet med stor risiko. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må tåle store svingninger og ha mye is i magen. Sjekk om du likevel bør vurdere å investere i enkeltaksjer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Litt om spareprodukter

Aksjefond

Aksjefond investerer i flere typer enkeltaksjer. Det passer best for deg som skal spare fem år eller mer og som vet at verdien på pengene både kan gå opp og ned.

Kombinasjonsfond

Kombinasjonsfond investerer i både renter og aksjer. Tidshorisonten for sparingen avhenger av hvor stor aksjeandel du har valgt i ditt kombinasjonsfond. Har du 50% aksjer og 50% renter bør du spare 3 år eller mer.

Rentefond

Rentefond investerer i noe som kalles rentebærende papirer. Det passer for deg som ønsker lav risiko med litt bedre avkastning enn bankinnskudd.

Obligasjonsfond

Obligasjonsmarkedet er et marked for å omsette lån med lang løpetid. Obligasjonsfond har høyere forventet avkastning enn pengemarkedsfond. Til gjengjeld må du forvente litt større verdisvingninger. Obligasjonsfond er mest lønnsomt når rentenivået er stabilt eller på vei nedover. Ofte er rentefall sammenfallende med fallende aksjemarkeder. Det kan derfor være klokt å spare i både obligasjons- og aksjefond.

Enkeltaksjer

Passer for deg som ønsker å ta mer risiko. Avkastningspotensialet er høyere, jo mer risiko du tar. Ikke spekuler med penger som ikke kan gå i minus.

Kilde: DNB

Mange nordmenn jubler over det rekordlave rentenivået, som blant annet fører til at boliglånet blir billigere. Men en styringsrente på 0,5 prosent er ikke bare positivt for oss som bor i Norge. Det gjør det også vanskeligere å spare penger, og ofte mindre lønnsomt å ha pengene stående på en sparekonto i banken.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om fordelene og ulempene ved å spare i fond, men hva om du ønsker å ta det et skritt videre og investere i aksjemarkedet?

Aksjemarkedet er forbundet med risiko, og du bør ha en god porsjon med is i magen om du skal investere.

– Skal du plassere penger i aksjemarkedet bør du tenke på hvor mye risiko du ønsker å ta. Du må tåle å se at pengene dine kan gå i minus. Jo mer risiko du tar, jo høyere er avkastningspotensialet, men også fallhøyden, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

Spre pengene dine

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, mener uerfarne investorer bør velge fondssparing, gjerne indeksfond eller kombinasjonsfond.

– For de litt mer viderekommende som har mage til å se pengene sine svinge enda mer, kan enkeltaksjer være et godt alternativ. Men, ikke sats alt på ett kort. Spre pengene dine både i renter og aksjer, sier Picard til ABC Nyheter.

Sandmæl anbefaler de som vurderer å kjøpe aksjer å skaffe seg litt informasjon om selskapet de vurderer å investere i:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan være lurt å sette seg inn i selskapene du skal investere i. Du bør også ha en strategi som du er tro mot, sier Sandmæl.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

– Langt mer risikofylt

Kristina Picard mener de som vil spare penger i aksjer eller aksjefond, må være klar over at pengene kan svinge en del i verdi underveis:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er du helt allergisk mot risiko, bør du derfor velge banksparing uansett. Hvis du derimot er villig til å ta litt mer risiko for å øke sannsynligheten for å få høyere avkastning, så kan aksjefond være løsningen, sier Picard og legger til:

– Å investere i enkeltaksjer er langt mer risikofylt enn å spare i aksjefond. Årsaken til det er at hvis du kjøper aksjer i ett selskap, så er det aksjekursen til bare dette ene selskapet som avgjør hvordan pengene dine svinger i verdi.

Les også: Spår store endringer for boligkjøp

Sjekk fastrentefellen i disse bankene

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand. Foto: (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven.no)

– Vi er ikke eksperter

Hun forklarer videre at dersom man sprer porteføljen, er man ikke like sårbar om ett av selskapene gjør det dårlig.

Picard mener likevel at det å spare i enkeltaksjer passer de færreste:

– De færreste av oss er eksperter på aksjemarkedet, og derfor bør vi heller ikke spare som om vi er det. Derfor vil jeg anbefale de fleste å velge aksjefond fremfor enkeltaksjer, sier Picard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun minner også om at man skatter av gevinst på aksjer og aksjefond, men ikke hvert år slik man gjør på bankinnskudd. I stedet skatter man det året du selger fondsandelene eller aksjene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl i DNB. Foto: DNB
Forbrukerøkonom SIlje Sandmæl i DNB. Foto: DNB

– Er det noen som bør investere i enkeltaksjer?

– Jeg mener det er personer som liker å ta ekstra risiko for å øke mulighetene for rask gevinst. Personer som har litt ekstra kapital, kapital som de i verste fall har råd til å tape uten at det går hardt utover privatøkonomien, kan prøve seg på investeringer i enkeltaksjer.

Silje Sandmæl mener aksjemarkedet, altså ulike typer fond, kun egner seg for langsiktig sparing.

– Sparing i aksjemarkedet passer best for de som sparer til noe frem i tid, for eksempel til barna skal flytte hjemmefra eller til egen pensjonisttilværelsen. Det kan være lurt å starte en månedlig spareavtale slik at du kjøper både når aksjemarkedet går opp og når det går ned. På den måten utjevner du risikoen i større grad.