Etter 20 års vekst går pensjonsutbetalingene ned

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjennomsnittlige pensjonsutbetalingen fra Nav gikk ned i 2015, etter over 20 år med økning. Årsaken er trolig at flere tar ut tidligpensjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når flere tar ut pensjon allerede fra 62 års alder, synker den årlige utbetalingen med inntil 25 prosent. Når mange nok gjør dette, bidrar det til å trekke det ned snittet for alle utbetalingene, skriver Aftenposten.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boligjgjeld

– Dette er nok bare en begynnelse på en tendens som vil vise mye større fall i pensjonsutbetalingene enn dette i årene som kommer. Etter hvert som tidligpensjonistene gradvis blir eldre, vil nedgangen i pensjonsutbetalingene forplante seg til stadig eldre aldersgrupper, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i kunnskapsavdelingen i Nav.

Les også: Klare for omkamp om offentlig «gullpensjon»

Han minner om at det er viktig å planlegge for redusert pensjonsinntekt om man begynner å ta ut pensjon allerede fra 62 år. Særlig de som tar ut pensjon kombinert med fortsatt lønn, kan få seg en kalddusj når de slutter helt å jobbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand advarer folk mot å tro at det er smart å starte pensjonsuttakene allerede ved 62 år, mens man ennå er i jobb.

– Uansett hvordan man regner på det, vil det mest lønnsomme være å unngå uttak tidlig og vente til man blir 67 år, sier Haug.

Les også: Fellesfobundet lover å sikre mer pensjon