Kvinnedagen: Sjekk om du er økonomisk likestilt

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, mener kvinnedagen 8. mars er en god dag for å sjekke om det er orden på den økonomiske likestillingen på hjemmebane.
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, mener kvinnedagen 8. mars er en god dag for å sjekke om det er orden på den økonomiske likestillingen på hjemmebane. Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mannen er ofte finansminister. Kvinnen er forbruksminister, mener økonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Kvinner har kommet langt i kampen for likestilling, men det er fortsatt en lang vei å gå. Kanskje er kvinnedagen en passende anledning til å sjekke om du er økonomisk likestilt på hjemmebane?

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, mener norske kvinner trolig tenker annerledes på økonomi enn menn:

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen. Foto: DNB / NTB Tema
Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen. Foto: DNB / NTB Tema

– Jeg vil faktisk si at vi er mest økonomisk likestilte mens vi er barn. Statistikk fra Storebrand viser for eksempel at den enste aldersgruppen hvor damer og menn sparer like mye er i alderen 0-14 år, altså mens andre sparer for dem, sier hun til ABC Nyheter og legger til:

– Deretter drar guttene fra jentene. Det kan virke som om jentene begynner å tenke annerledes om økonomi så fort de får muligheten til å disponere penger selv.

Ifølge SSB er rundt åtte av ti norske kvinner i arbeid, og stadig flere mødre bytter ut barnepass og hjemmestell med kontorplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har fortsatt en vei å gå før vi er økonomisk likestilte med menn i Norge, men det er viktig at vi ikke glemmer å hedre hvor langt vi har kommet på kvinnedagen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl til ABC Nyheter.

Hun understreker at i 2014 var 77,1 prosent av alle norske kvinner i alderen 20-66 år i arbeid. Ikke minst var 35,7 prosent av alle ledere i Norge kvinner.

Les også: Forbrukerrådet: Folk gir fra seg penger uten grunn

Kvinner taper ved brudd

Men betyr det at vi gjør de riktige valgene når det gjelder vår personlige økonomi i et parforhold?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er det sånn at flere menn enn kvinner eier bolig når de inngår et samliv. Dessverre er det sånn at den som eier bolig på papiret som regel er den økonomiske vinneren ved et brudd, sier Picard til ABC Nyheter og legger til:

– Litt satt på spissen kan man si at mange kvinner kommer bedre ut økonomisk enn mannen mens man er i et forhold, mens dårligere ut ved et brudd. Dette handler om forskjeller i eiendeler og inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessverre er det slik at bruddene kommer. Omtrent fire av ti ektepar skiller seg, ifølge tall fra SSB. Samlivsbrudd er enda vanligere blant samboere.
Kun 22 prosent av alle samboere skriver kontrakt.

– Sannsynligheten for at forholdet ender i brudd, er jo kjempestor! Til sammenligning er sannsynligheten for at du opplever brann i boligen bare et par prosent i løpet av hele livet, men brann og andre uhell er nesten alle forsikret mot, sier Picard.

Sandmæl understreker at samboere også har færre rettigheter ved dødsfall.

Samboere uten felles barn arver nemlig ingenting av hverandre uten testament.

– Da er det «svigerforeldrene» som arver. Samboere med felles barn arver maksimalt 4G, sier Sandmæl.

Derfor lønner det seg for samboere å skrive gjensidig testament. Mange arbeidsgivere har også livsforsikring - hvor det er mulig å begunstige samboere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Picard mener det ikke finnes noen fasit på hvordan man skal ordne det økonomiske, enten man bor alene eller sammen med noen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som er viktig, er at vi vet noe om hvordan valgene våre påvirker våre liv. Økonomiske årsaker bør ikke være grunnen til å bli i et dårlig forhold, sier Picard.

Les også: – Penger får frem det verste i oss

Ferie, oppussing og klær

I dag velger norske mødre å bruke mer tid på jobb, og mindre tid hjemme hos barna. Går vi tilbake til 80-tallet brukte mødrene halvparten så mye tid på jobb som dagens mødre. I 2013 valgte 68,7 prosent av fedrene å ta hele fedrekvoten. Menn bruker også langt mer tid på husarbeid enn for 20 år siden, mens kvinner bruker betydelig mindre.

Det gir god grunn for feiring av kvinnedagen.

I 2014 var en gjennomsnittlig årslønn for kvinner i fulltidsjobb 483.182 kroner - det utgjør 86,4 prosent av mannens lønnslipp, opplyser Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har blitt langt mer likestilte når det gjelder inntekt, men når det gjelder utgifter bør flere kvinner tenke på konsekvensene av pengebruken sin i tilfelle samlivsbrudd, sier Sandmæl og legger til:

– Det er flott at dagens kvinner står for en større del av husholdningenes inntekt, men vi kan bli flinkere til hvordan vi disponerer pengene våre. Der mannen i større grad bruker pengene sine på hytte, hus, bil og ting som har langsiktig verdi, prioriterer vi kvinner gjerne ferie, interiør, mat, klær og oppussing, sier Sandmæl.

Hun mener også det er et kvinnefenomen å flytte inn til samboeren og betale for løpende utgifter som strøm, mat og klær, uten å ha eierandel i boligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjør du det må du tenke over at du mest sannsynlig ikke får med deg noe av verdistigningen på boligen i forbindelse med et samlivsbrudd, selv om du i praksis har bidratt til verdiøkningen. For selv om du har kjøpt inn interiør og dekorert med tidsriktige farger kan du ende opp med ingenting, selv etter mange år, sier Sandmæl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om din innsats har bidratt til verdiøkning, kan du ha krav på vederlag. Dette er ofte komplisert å dokumentere, og ender opp som juristmat.

Les også: – Konkurransen mellom bankene er tøff

Sjekklistene:

Sandmæls sjekkliste:

  1. Ta felles økonomiske avgjørelser.
  2. Opprett en konto til felles utgifter.
  3. Lag et budsjett.
  4. Sett inn beløp som står i forhold til den enkeltes inntekt.
  5. Ha en konto hver til personlig bruk.
  6. Spar til et felles mål
  7. Kjøp deg inn i boligen
  8. Hvis samboere, skriv en samboerkontrakt
  9. Hvis gift, fyll ut en ektepakt på det som skal holdes utenfor
  10. Skriv testament og livsforsikring

Picards sjekkliste:

Ha avtalene i orden (for de som bor sammen med noen)

Ha en ordentlig avtale med partner om hva som er felleseie og hva som eventuelt eies av hver enkelt. Dette er spesielt viktig hvis en eide bolig fra før. Flytter du inn til en med bolig, så kjøp deg inn enten ved å ta opp felles lån eller gjennom gradvise avdrag. Samboere må forstå viktigheten av å skrive samboerkontrakt.

Ei egen bolig

Du stiller sterkere om du eier bolig sammen med partner. Det ryddigste er å eie 50/50, men 10/90 er bedre enn ingenting. Er du singel, er det tøffere å komme inn på boligmarkedet, men i det lange løp lønner det seg å eie fremfor å leie, så spar til bolig om du enda ikke er i boligmarkedet.

-Fordel forbruket likt

I et forhold bør begge parter bidra til det løpende forbruket og begge bør være med på å investere i mer varige verdier som bolig, bil og utstyr. Da blir også disse tingene felleseie om dere ikke avtaler noe annet.

Forstå økonomiske konsekvenser av å jobbe deltid

Nå er det jo sånn at man får opptjening i folketrygden for alt man jobber, så det lønner seg å jobbe mye og lenge – for å si det litt enkelt. 18,1 prosent av det du tjener hvert år settes av til din pensjon senere. Det kan være gode grunner til å være hjemmeværende eller jobbe redusert, men diskuter med partner om du eventuelt skal kompenseres økonomisk, for eksempel ved at partner sparer ekstra til din pensjon.

Kjenn din egen pensjonsordning

Sett deg inn i hva slags pensjonsordning du har på jobben. Har du innskuddspensjon, som mange har, bør du se på hvilken aksjeandel du har på sparingen din. En høy aksjeandel som ung gir høyere forventet pensjon. Dette kan pensjonsleverandøren din hjelpe med.

Ikke spar bare i banken

Med så lave renter som vi har i dag, er det lite smart å spare langsiktig (mer enn tre-fem år) i banken fordi pengene taper seg i verdi for hvert år som går. Menn sparer langt mer i aksjefond enn kvinner, men sparing i aksjefond gir en forventet avkastning på 3-5 prosent mer enn banksparing over tid. Kvinner som velger banken, må spare minst dobbelt så mye over en 30-årsperiode for å holde tritt med mannens sparing.

Sikre deg ved uførhet
Nesten 4 av 10 damer blir uføre i løpet av yrkeskarrièren, og dette får konsekvenser for økonomien. Det er derfor lurt å undersøke om du har uføreforsikring på arbeidsplassen din. Har du ikke en slik forsikring, bør du vurdere å kjøpe det privat.

Livsforsikring

En forsikring ved dødsfall er spesielt viktig for alle som har gjeld eller barn slik at du unngår økonomiske problemer i en ellers vanskelig tid. Jeg anbefaler å undersøke hva eventuell ektefelle/samboers arbeidsgiver dekker og om dette er nok til å klare seg økonomisk.

Kilde: Kristina Picard, Forbrukerøkonom i Storebrand

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB

Dine penger er mine penger

Par krangler ofte om husarbeid og økonomi. 30 prosent av oss krangler om eller irriterer oss over økonomi, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB.

– Jeg forstår veldig godt at irritasjoner blusser opp. Pengebruken til menn og kvinner er veldig forskjellig. Mens mannen ofte er finansminster er kvinnen forbruksminister, sier Sandmæl.

Hun anbefaler par å rette opp skjevhetene i pengebruken ved å sette opp en konto for felles utgifter. Før man gjør dette bør man lage et budsjett for å få oversikt over felles utgifter. Sandmæl mener det er en god ide å sette inn penger i henhold til hvor mye man tjener, slik at begge bidrar likt etter evne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det er gjort, beholdes en konto hver til personlig bruk. Fordelen ved dette er at dere sammen setter av penger til det viktigste først, regninger og nødvendig forbruk. I tillegg får dere får oversikt og stålkontroll. Så kan dere bruke det som er til overs med god samvittighet uten å irritere seg over hva den andre bruker penger på. Kjøper du enda et par høyhælte sko trenger du verken gjemme de eller si at de var på salg.

Les også:

Dette må du gjøre før du mister jobben

Oppsigelse kan ofte utløse en sorgprosess

Flere frykter å bli arbeidsledige

Nordmenn frykter de får dårligere økonomi