Nå skal noe prioriteres ned:Siv Jensen varsler kutt og ønsker skattekutt

AVBLÅSER BLÅ BUDSJETTFEST: Finansminister og partileder Siv Jensen talte til FrPs landsstyremøte søndag formiddag på Gardermoen.
AVBLÅSER BLÅ BUDSJETTFEST: Finansminister og partileder Siv Jensen talte til FrPs landsstyremøte søndag formiddag på Gardermoen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Budskapet fra finansminister Siv Jensen (Frp) er krystallklart: Regjeringen må i 2017-budsjettet prioritere hardere, fordi rammen er mindre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag møtes regjeringen til sin svært viktige tre dager lange budsjettkonferanse i Hurdal. Der skal den økonomiske kursen for 2017 stakes ut.

– Vi må sørge for at vi får flere arbeidsplasser i året som kommer. Da må det prioriteres foran veldig mye annet, sier Jensen til NTB.

Frp-lederen vil ikke ut med hva som blir nedprioritert, men ga i en tale til partiets organisasjonskonferanse søndag noen antydninger. Hun understreket at Frp er opptatt av å innfri løfter om mer til samferdsel, reduserte helsekøer og mer synlig politi.

– Regjeringen har fattet en lang rekke vedtak som skal følges opp, sier hun, og bekrefter at 2017-budsjettet er det vanskeligste hun har stått i spissen for som finansminister.

Les også: Første uttak fra oljefondet

– Utfordring for hele landet

På halvannet år har over 30.000 oljejobber forsvunnet som følge av et bratt oljeprisfall og nedgang i oljeinvesteringene. Det har gitt økt ledighet og svak vekst. Samtidig gir oljeprisfallet reduserte skatteinntekter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er to utfordringer som preger arbeidet med budsjettet. Det ene er migrasjonsutfordringene. Det andre er det kraftige fallet i oljeprisen. Det gjør at rammene er mindre enn vi har vært vant til, og at vi må prioritere hardere, sier Jensen.

For ikke bare må det skapes jobber på kort sikt – på lang sikt må mange oljejobber erstattes.

– Vi politikere kan ikke vedta at alle skal ha en jobb. Men vi har et ansvar for å legge til rette for at det skapes arbeidsplasser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NHO: Oljekrisen sprer seg til hele landet

Usikre flyktningtall

Jensen sier regjeringen har høy beredskap, følger utviklingen nøye og kan reagere raskt hvis den økonomiske situasjonen endrer seg. Et oljefond på over 7.000 milliarder kroner gir handlingsrom.

Ingen kjenner foreløpig asylregningen for i år og neste år. I fjor tikket en kjemperegning på 9,5 milliarder kroner inn helt på tampen av året på grunn av at det kom over 31.000 asylsøkere til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forsøker å ta høyde for det. I fjor var utfordringen at vi ikke så dette i noen tall før budsjettet var ferdig, sier finansministeren.

– Nå har vi en mye høyere beredskap på dette. Selv om de to første månedene har hatt veldig lave ankomsttall, vet vi at det kan snu.

Nye mottaksplasser og ekstra ressurser til politiet og utlendingsmyndighetene er blant tiltakene som koster penger.

Les også: Jensen varsler trangere budsjett for å få flere jobber

– En hån

Frp-lederen angrep søndag også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i debatten om skatt og ledighet.

– Ap vil skjerpe skattene med over 10 milliarder kroner. Det handler om å gjøre hverdagen dyrere for enkeltmennesket, ikke enklere, sa Jensen.

Hun viste til at den økonomiske situasjonen nå tvert imot roper på skattekutt.

– Sjelden har det vært en bedre grunn til å redusere skatte- og avgiftsnivået i Norge, sa hun til dagens mest langvarige applaus fra partifellene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jensen avviste kontant at det ville vært færre arbeidsledige med Støre som statsminister.

– Det er en hån mot arbeidsledige som står uten jobb. Jeg kunne kanskje tatt ham på alvor om han hadde hatt et alternativ til regjeringens politikk.

Jensen viser til at regjeringen har endret permitteringsreglene, tilført Innovasjon Norge ekstra penger, tatt grep i budsjettene og lagt fram en tiltakspakke på fire milliarder i kampen mot ledigheten.