Pensjonistene vil ha forhandlingsrett og kampmidler

Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen vil ha mer makt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen vil ha mer makt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonistene må ha rett til å forhandle med staten og vil at folk som er i jobb, skal streike for dem når forhandlingene ikke fører frem, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ber nå om at det utredes en organisering av Pensjonistforbundet som hovedorganisasjon med forhandlingsrett, og at det «lenger frem» også vil «bli et tema» at yrkesaktive skal måtte streike på vegne av pensjonistene. Det gjør Davidsen – som markerte seg om en av de sterkeste forbundslederne i LO da han var på toppen av Fagforbundet – klart overfor NRK.

Han poengterer at pensjonistene hadde forhandlingsrett over pensjoner under utbetaling frem til pensjonsreformen trådte i kraft 1. januar 2011.

Les også: LO vil stille «hårete, men rettferdige» pensjonskrav

Nå har pensjonistene rett til å bli hørt før trygdeoppgjøret fastsettes, men ingen reell mulighet til å presse igjennom eventuelle krav.

– Vi vil ha den samme muligheten som de yrkesaktive til å drive fordelingspolitikk innenfor de rammene som finnes, sier Davidsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistet forhandlingsretten

Davidsen viser til at den daværende forhandlingsretten for eksempel gjorde det mulig å gi minstepensjonister «et skikkelig løft» i 2008.

Etter pensjonsreformen er situasjonen en helt annen. Pensjonistene har liten eller ingen mulighet til å påvirke egen inntektsutvikling fra år til år, og må dessuten akseptere at inntektsveksten uansett vil ligge 0,75 prosentpoeng lavere enn den gjennomsnittlige lønnsveksten i samfunnet.

Mekanismen som regulerer veksten i pensjoner under utbetaling, førte i fjor til at pensjonistene mistet kjøpekraft fordi lønnsveksten var beskjeden og prisveksten relativt høy. Den samme situasjonen kan raskt oppstå også i år og vil gjøre seg gjeldende hvert år med spesielt svak lønnsvekst målt i forhold til prisveksten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: NHO-topp varsler konflikt med LO om pensjonskrav

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjølig mottakelse

De fire andre hovedorganisasjonene synes å være enige i at noe bør gjøres med reguleringsmekanismen. Men det er lite entusiasme å spore for etableringen av en femte hovedorganisasjon og enda mindre for at yrkesaktrive medlemmer skal streike på vegne av pensjonistene.

Unio, YS og Akademikerne vender tommelen ned.

– Den er nok meget liten. Vi har ikke sjekket det, men den er nok meget liten, sier leder Knut Aarbakke i Akademikerne om viljen blant hans medlemmer til å streike på vegne av pensjonistene.

LO – som er hovedorganisasjonen Pensjonistforbundet hører inn under – ville overfor NRK ikke kommentere Davidsens utspill.

Les også:

LO-lederen vil løfte pensjon ut av oppgjøret

Fellesforbundet lover å sikre mer pensjon

– Vikariater og midlertidige ansettelser kan gi dårlig pensjonsopptjening