Svenske pengesedler på vei ut:Nå haster det med å veksle inn disse sedlene

Har du gamle svenske pengesedler liggende, bør du veksle dem inn før det er for sent. Foto: Sveriges Riksbank
Har du gamle svenske pengesedler liggende, bør du veksle dem inn før det er for sent. Foto: Sveriges Riksbank
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du gamle svenske pengesedler liggende, er det lurt å veksle dem inn før det er for sent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske Riksbanken etterlyser 4,3 milliarder svenske kroner fordelt på svimlende 74 millioner pengesedler som er gått ut.

Legges antallet sedler etter hverandre, rekker det nesten til en tur rundt månen og tilbake til jorden , melder Riksbanken.

Les også: Husk å veksle inn gamle svenskesedler

Sedlene det dreier seg om er gamle 20-, 50,- og 1000-lapper som blir ugyldige å som betalingsmiddel fra 30. juni – altså om knappe fire måneder.

Frem til da kan kunder som har disse liggende fortsatt bruke dem som betalingsmiddel, eller eventuelt sette dem inn på en bankkonto. Du blir fortsatt godskrevet verdien om du gjør det siste innen 31. august, skriver Aftonbladet.

Les også: Restaurant nekter kunder å betale kontant

Mange sedler kan finnes i Norge

Hvor mange av de 74 millioner sedlene som finnes i Norge er ikke godt å si, men med tanke på hvor mye norske kunder handler for på svenskegrensen, er det grunn til å tro at en del av dem også kan være gjemt eller glemt i norske skuffer og skap, kanskje i utgangspunktet lagt til side frem til neste harrytur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksbanken melder samtidig at de vil lansere helt nye 100- og 500-kronersedler, samt nye én-, to- og femkroners mynter til høsten, og at også de som brukes i dag etter hvert vil miste sin verdi om de ikke veksles inn i tide. Disse får du ett år ekstra på deg til å kvitte deg med, da fristen er satt til 30. juni neste år.

Les også: Her hakkes 60 millioner kroner til småbiter

Ikke vent for lenge

– Har man samlet opp mange mynter kan det være en fordel å kvitte seg med dem allerede nå. For om alle venter til sommeren 2017 kan det bli vanskelig for butikker og banker å ta imot myntene, sier Christina Wejshammar, Riksbankens avdelingssjef for betalingssystemer og kontanter i en uttalelse.

Les også: DNB vil fjerne alt av kontanter i Norge