Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldrebølge, lavere oljeinntekter og en offentlig sektor som eser ut, kan kvele all vekst i norsk økonomi, mener professor Jørn Rattsø, som har ledet produktivitetskommisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I to år har økonomiprofessor Rattsø utredet hvordan staten, kommunene og bedriftene i det lange løp kan drive stadig smartere i stort og smått. Torsdag kommer produktivitetskommisjonen med sin andre rapport. Budskapet er dystert:

Hvis den lave veksten i produktiviteten fortsetter, kan inntektsveksten fremover bli null, og folks skattebyrde kan stige til langt over 50 prosent. Veksten i produktiviteten må opp for å unngå dette, skriver Aftenposten.

Jensen: Økte skatter et dårlig svar

Det er svært viktig å få til økt produktivitetsvekst for å unngå høyere skatter, konstaterte finansminister Siv Jensen (Frp) da hun torsdag mottok ekspertrapporten.

– Dette handler i realiteten om hvordan vi skal få mest mulig igjen for skattebetalernes penger. Det er særdeles viktig i en situasjon hvor budsjettene blir strammere, sa Jensen da hun mottok rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener tidspunktet er riktig for å få satt diskusjonen om produktivitetsvekst på dagsordenen, fordi norsk økonomi står overfor varige endringer.

Jensen sa også at hun hadde lest i avisen at alternativet til økt produktivitetsvekst, er økte skatter – kanskje helt opp mot 65 prosent i 2060.

– Det er et veldig dårlig svar, understreker finansministeren, og konstaterer at nettopp dette gjør det enda viktigere å sette i verk tiltak som kan øke produktivitetsveksten.

Les også: Storbank: 81 prosents risiko for resesjon i Norge

– En umulig vei å gå

Fra 1996 til 2005 økte Fastlands-Norges næringsliv produksjonen per ansatt med 3 prosent årlig. I årene fra 2006 til 2014 økte den med bare 0,8 prosent årlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt ti år med historisk lav vekst i produktiviteten, men folk har ikke merket det. Høy oljepris og økende bruk av oljepenger har gitt høy inntektsvekst og maskert den lave veksten i produktiviteten, sier Rattsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Norge nå står ved et vendepunkt.

– Hvis utviklingen fortsetter som i det siste tiåret, og gitt at vi kan forvente en eldrebølge og lavere oljeinntekter, kan Norge oppleve at inntekten per innbygger stagnerer på dagens nivå. Dette er et dramatisk brudd med fortiden, sier han til Aftenposten.

Kommisjonens beregninger viser at husholdningenes skattebyrde kan stige fra dagens nivå på 37 prosent til rundt 65 prosent i 2060, om ikke noe blir gjort.

– Dette er en umulig vei å gå, sier Rattsø

Se overlevering og forklaring av rapporten her:

Les også: Storbank tror nedtur vil vare ut 2018

Positiv til delingsøkonomi

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver Rattsø at oljen fortsatt vil være en del av norsk økonomi, men at ny inntektsvekst må skapes i nye næringer.

– Vi må ønske digitalisering, automatisering, robotisering og delingsøkonomi velkommen. Veksten må baseres på kunnskap som kan utnytte internasjonal teknologiutvikling, skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker også på at utdanningssystemet må endres og mener universitetene i sine utdanninger i for stor grad har satset på offentlig vekst framfor å satse på kandidater med realfag og teknologifag.

– Vi har ingen universiteter i verdensklasse. For å løfte nivået må strukturreformen i høyere utdannelse forsterkes og det bør innføres konkurranse i finansieringen basert på kvalitetsvurderingen av fagfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rentenedgangen gjelder ikke kredittgjeld

– Midt på laget

Rattsø mener rammebetingelsene for næringslivet må fremme omleggingen.

– I utgangspunktet scorer vi lavt på innovasjon, entreprenørskap og vekstbedrifter. Internasjonale selskaper og investorer må slippes til, mener Rattsø.

I sin første rapport, som ble overlevert til finansminister Siv Jensen (Frp) i februar i fjor, pekte produktivitetskommisjonen blant annet på at norsk næringsliv er lite variert sammenlignet med våre naboland, og at Norge får en middels plassering blant OECD-land på viktige felt.

– Det er en av våre viktigste observasjoner. Vi plasserer oss midt i laget. Men det er ikke godt nok for et topp inntektsnivå over tid, sa Rattsø.