Eldre ønsker å bytte enebolig med leilighet, men det koster

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

8 av 10 boligkjøpere over 60 år betaler det samme eller mer for sin nye bolig enn den de solgte, viser en undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når alle barna har forlatt redet og man er færre som bor innenfor husets fire vegger, er det mange som leker med tanken på å bytte ut det store huset med en mindre og mer praktisk leilighet. Spesielt for mange eldre føles tanken på en mer lettstelt leilighet fri for plenklipp og snømåking meget forlokkende.

En fersk undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Storebrand viser imidlertid at 8 av 10 boligkjøpere over 60 år betaler det samme eller mer for den nye boligen kontra den den gamle de har solgt. Kun 1 av 10 betaler mindre.

Les også: Siv Jensen: – Ikke aktuelt å øke eiendomsskatten

Urealistisk alternativ

Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand
Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Foto: Storebrand

600 eiendomsmeglere har svart på undersøkelsen som viser at til tross for at høye boligpriser har gjort at mange eldre sitter på store verdier den dagen de skal selge huset, så oppgir 6 av 10 boligkjøpere at de blir overrasket over det høye prisnivået når de kjøper ny leilighet eller bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Dyre Haug er pensjonsøkonom i Storebrand. I en pressemelding utsendt fra Norges Eiendomsmeglerforbund, forteller han at mange har en plan om å leve på sin nedbetalte bolig når de blir pensjonister – enten ved å kjøpe noe billigere, eller ved å ta opp lån på boligen.

– Undersøkelsen viser at det første alternativet ikke er realistisk for mange, siden den nye boligen er minst like dyr som den gamle. Å låne opp på boligen er mulig, men det forutsetter at den er helt eller nesten nedbetalt når man slutter å jobbe, sier Dyre Haug.
Les også: De viktigste fordelene ved å kjøpe ny bolig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefaler å orientere i markedet

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven
Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Ifølge en undersøkelse fra Storebrand tar flere og flere med seg gjeld inn i pensjonisttilværelsen og at 3 av 10 unge pensjonister har lån.

– Et langt arbeidsliv og vedvarende boligprisoppgang har gjort at mange i utgangspunktet sitter i en bra økonomisk posisjon når de nå blir eldre, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund i samme pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler boligeierne å orientere seg godt i boligmarkedet, også utenfor det nærmeste nabolaget, i god tid før det er aktuelt å bytte bolig. Er man fleksibel kan man finne gode løsninger tilpasset sin økonomi.

Les også: Dyrest å leie bolig i Oslo

Spar på flere fronter

Knut Dyre Haug i Storebrand advarer mot å stole på boligen som din ene form for pensjonssparing.

– Et nedbetalt hus er et bra supplement til pensjonssparingen. Men jeg vil ikke anbefale folk å basere hele sin private pensjonssparing på dette. Har du bare spart i bolig gjennom hele livet, er du veldig utsatt for boligprisfall. Man skal heller ikke overvurdere hvor mye pensjon man kan få ut av en nedbetalt bolig.

– Husk at betalingsevnen din vil være betydelig lavere når du går fra yrkesaktiv til pensjonist. Mange vil oppleve at inntekten halveres, og flere kan få problemer med å betjene lånet. Da kan pensjonsdrømmene ryke for enkelte. Jeg anbefaler at du skaffer deg oversikt over hva du kan forvente å få i pensjon, og vurdere om dette er tilstrekkelig. Er svaret nei, start med privat sparing, råder Dyre Haug.

Les også: Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden