Reitan anmelder 120 søndagsåpne butikker

Her leverer Reitan anmeldelser på politistasjonen i Oslo. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

REMA 1000-sjef Ole Robert Reitan anmelder 120 av konkurrentenes butikker for brudd på reglene for søndagsåpne butikker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

REMA 1000-sjefen mener butikkene fra Norgesgruppen, Coop og Bunnpris har brutt lov om helligdager og helligdagsfred ved å bruke for store arealer når de holder åpent på søndager.

Les også: Siv Jensen gir ikke opp mer søndagsåpent

– Dagens regelverk håndheves ikke, og for de som utnytter det, øker omsetningen. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, skriver han i en fersk pressemelding.

Les også: Bunnpris dropper Reitan som leverandør

Forleder kundene

Anmeldelsen gjelder først og fremst paragrafen som omfatter salgarealet i de søndagsåpne butikkene, der den totale salgsflaten ikke skal overstige 100 kvadratmeter. De 120 butikkene som nå blir anmeldt av REMA 1000, plasserer varene sine i vindfang og deler av lokalet som ikke omfattes av loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere butikker henter varer for kunden fra den delen som er stengt, og enkelte velger å holde hele butikken åpen.

– Dagens situasjon er helt klart til ulempe for de som faktisk retter seg etter loven - og ikke minst for kundene som forledes til å tro at de aktuelle butikkene faktisk har rett til å holde åpent på søndager, sier Reitan.

REMA 1000 har også anmeldt fire Coop-butikker og 21 butikker i Bunnpriskjeden for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred. Selskapet har også tatt kontakt med Konkurransetilsynet.

Les også: REMA 1000 misbrukt i gavekortsvindel

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreslår kompromiss

Et av Solberg-regjeringens uttalte mål har vært søndagsåpne butikker. Til nå har debatten vært preget av for eller imot. Personlig skulle Ole Robert Reitan gjerne sett at vi hadde det han kaller «søndagsfred».

– Omsetningen øker på søndag fordi flere handler på søndag, og flere butikker åpner. Derfor må vi nå vurdere om vi skal bygge om flere av våre butikker etter det gamle regelverket. Vi kan ikke vente på politiske beslutninger lenger. Det tar for lang tid, sier Reitan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som REMA 1000 går til anmeldelse av 120 søndagsåpne butikker, legger Reitan frem et forslag til kompromiss der søndagsåpne butikker for egen adresse og egen varelevering.

– Dette er en løsning som kanskje kan være med på å bevare søndagsfreden, mener han.

Les også: – Butikkene slurver med prismerking av dagligvarer

Regler for søndagsåpne butikker:

* Det er loven om helligdager og helligdagsfred, vedtatt 24. februar 1995, som i dag regulerer adgangen til butikkåpent på søn- og helligdager.

* Ifølge loven skal butikker holde stengt på søndager og helligdager, og etter klokken 16 på jul-, påske- og pinseaften. Unntakene er:

* Kiosker og dagligvarebutikker med en samlet salgsflate opp til 100 kvadratmeter og bensinstasjoner med en samlet salgsflate opp til 150 kvadratmeter.

* Utsalgssteder på campingplasser i sesongen og på områder som etter vedtak av fylkesmannen regnes som typiske turiststeder.

* Serveringssteder, auksjoner, kunstgallerier, midlertidige utstillinger og varemesser.

* Utsalgssteder som vesentlig selger blomster, planter og andre hageartikler eller lokale husflids- og suvenirvarer.

* Taxfreeutsalg ved flyplasser.

* Varesalg i tilknytning til produksjonssteder.

* Faste utsalgssteder kan holde åpent de tre siste søndagene før julaften mellom klokken 14 og klokken 20.

(Kilde: Lovdata)