Analyse av Kristian Skårdalsmo:Noen jubler for oljeprisens stup

Lav oljepris bekymrer statsminister Erna Solberg (H), som samtidig får hjelp til sin omstilling av norsk økonomi av den svake kronen.
Lav oljepris bekymrer statsminister Erna Solberg (H), som samtidig får hjelp til sin omstilling av norsk økonomi av den svake kronen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljebransjen fortviler over lav oljepris. Men noen kan også sprette champagnen: De som nyter godt av en svak krone.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når oljeprisen synker, svekker nemlig også den norske kronen seg. Det skyldes norsk økonomis nære tilknytning til oljemarkedet.

En dollar kostet i 2014 rundt seks kroner – i dag er prisen tett oppunder ni kroner.

Denne kronesvekkelsen gjør at andre bransjer enn de oljerelaterte kan ha god grunn til å feire lav oljepris.

Stikkord er økt konkurransekraft, altså at bedriftene sitter igjen med flere kroner for samme omsetning.

Les også: Oljeanalytiker: – Ikke umulig at vi ser 20-tallet

Milliarder å hente

Én av dem er turistnæringen. Alt i oktober ble det klart at 2015 ville bli et rekordår for norske hoteller. Plutselig er prisen på norske fjorder og fjell blitt sterkt redusert for kinesere og europeere – som strømmer til Norge.

Også for eksportører av norsk laks og ørret gir svak krone mersmak. Sjømateksporten økte kraftig og nådde nesten 75 milliarder kroner i fjor, selv om det russiske markedet falt helt bort høsten 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett i et lengre perspektiv øker betydningen av sjømaten, som det siste tiåret har vært en sterkt voksende næring på Oslo Børs. I takt med dette er oljesektoren redusert fra en topp på over 60 prosent av verdiene på børsen til under 30 prosent.

Også annen tradisjonell industri nyter godt av kronefallet og kan dermed utvide virksomheten og ansette folk. Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg tror den svake kronen betyr valutagevinster i milliardklassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg: – Solskinnsperioden er over

Kan svinge

DNB-analytiker Magne Østnor sier det opplagt er positive effekter av den svake kronen, men advarer mot at situasjonen blir en sovepute.

Kursen kan svinge tilbake igjen, og kanskje er kronen for øyeblikket unaturlig svak, skriver han hos E24. Samtidig begrenser noen faktorer effekten av kursfallet. Norske bedrifters gjeld i utlandet og utenlandske kunder som vil ha sin del av kaken gjennom å reforhandle avtaler, er to av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronekursfallet skyldes altså i stor grad oljeprisens dramatiske fall. Oljeprisen nådde en toppnotering på 115,62 dollar fatet i juni 2014. Mandag ble et fat nordsjøolje omsatt for 30,44 dollar.

Prisfallet skyldes at det er for mye olje på markedet, og at veksten i storimportøren Kina er i ferd med å svekkes.

Svært få norske felt er lønnsomme med dagens oljepris, noe som skaper stor usikkerhet i bransjen.

Les også: Oljepris i fritt fall utfordrer norske felt

Solberg får drahjelp

For Erna Solberg (H) betyr oljeprisfallet ikke bare mindre inntekter til oljefondet, men også flere arbeidsledige på grunn av trøbbel i oljebransjen.

Men lav oljepris og svak krone kan samtidig lette statsministerens langsiktige utfordring – å omstille norsk økonomi til en virkelighet hvor olje og gass blir mindre viktig.

Den svake kronen beskrives som en støtdemper i omstillingen – sammen med et oljefond på 7.200 milliarder kroner og et arbeidsmarked basert på kollektive løsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svak krone gjør at andre næringsveier blir mer lønnsomme. Det håper regjeringen vil stimulere til gründerskap og innovasjon som norsk økonomi, uansett utvikling i oljeprisen, vil trenge mye mer av i (ti)årene fremover.

Færre jobber i oljebransjen betyr også at mange høyt kvalifiserte arbeidstakere blir tilgjengelig for bedrifter i andre næringer.

Finansminister Siv Jensen (Frp) slår overfor TV 2 fast at dette er en god tid for å realisere gode ideer. Lav oljepris og svak krone er to viktige grunner til det.