Eiendomsbransjen tror boligprisene fortsetter opp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene vil i 2016 stige videre, men langt mindre enn i fjor, ifølge Eiendom Norge. Organisasjonen tror også på enda større regionale forskjeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendom Norge presenterte onsdag sine prognoser for boligmarkedet for inneværende år. De viste at gjennomsnittsprisen vil stige med 3-5 prosent i 2016, mot 7,2 prosent i fjor.

Fjorårets prisvekst ble langt sterkere enn ekspertene, også Eiendom Norge, så for seg. Også i år er prognosen nøktern vekst.

– Vi ser en gradvis økning av arbeidsledigheten og nedkjøling av norsk økonomi. Det er ingen grunn til å tro at den blåser over i 2016, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge til NTB.

– Det som påvirker boligmarkedet sterkest, er økt ledighet og usikkerheten det bærer med seg, legger han til.

Les også: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år

Få boliger, lav rente

Styreleder Leif J. Laugen i Eiendom Norge mener for få boliger på markedet, særlig på Østlandet, er en viktig årsak til at prisene vil fortsette oppover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil sannsynligvis få en ganske sterk prisoppgang fra desember til januar, sier han.

Det andre hovedelementet Laugen peker på, er lave renter og forventninger om ytterligere rentekutt. Styringsrenten er i dag på rekordlave 0,75 prosent, noe som gir boligrenter på omkring 2,5 prosent.

– Bedre økonomi blant folk, bra lønnsinngang og dermed en bedre disponibel inntekt etter renter og avdrag gjør at folk får mer penger i lommeboken, sier Laugen.

Han viser samtidig til at nedgangskonjunkturene på Vestlandet gradvis sprer seg til boligmarkedet også i andre deler av landet. Laugen har likevel ingen tro på massearbeidsledighet og boligprisfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dyrest å leie bolig i Oslo

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) tror på en prisvekst på omkring 5 prosent i år.

– NBBL tror ikke på noen utflating av boligprisene. Til det er temperaturen i boligmarkedet for høy og rentene er, og ser ut til å forbli, historisk lave, sier administrerende direktør Thor Eek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huseiernes Landsforbund tror boligprisene vil øke med 3-4 prosent nasjonalt i år, men med betydelige regionale variasjoner.

Les også: Tidenes høyeste boligpriser i Norge

Regionalt skille

Mens boligprisene fortsetter oppover i Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand, skiller Stavanger seg ut med en prisnedgang på 5,3 prosent det siste året. Oslo har en tolvmånedersvekst på 9,5 prosent.

– Vi tror de regionale forskjellene vil fortsette og forsterke seg i år, sier Dreyer.

På to år har ifølge Stavanger Aftenblad 27.000 jobber forsvunnet fra oljebransjen, svært mange av dem i Stavanger og andre regioner på Vestlandet. Det har ført til at ledigheten har økt kraftig.

På landsbasis steg boligprisene med 5 prosent de siste tolv månedene.

– Nordmenns tro på det norske boligmarkedet er fortsatt veldig sterk, konstaterer Dreyer.

Men boligprisene falt med 0,6 prosent i desember. Korrigert for sesongvariasjoner steg de med 0,1 prosent forrige måned.

– Boligmarkedet utviklet seg i desember som normalt for måneden og bekreftet trenden med svakt synkende priser gjennom høsten 2015, sier Dreyer.