Polet selger mindre

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden 1990-tallet faller salget til Vinmonopolet. Også i taxfreebutikkene selges det mindre vin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble det solgt 81,2 millioner liter sprit, vin og øl på polet, mens årets salg ligger an til å stoppe på 80,6 millioner liter, skriver VG. Det er en nedgang på 0,6 prosent.

– Det er historisk. Vi må tilbake til den økonomiske nedgangen på begynnelsen av 1990-tallet for å finne en større tilbakegang i Vinmonopolets omsetning, sier Vinmonopolets pressesjef, Jens Nordahl. Selv ikke finanskrisen klarte å stoppe veksten i polsalget.

Les også: Vi har testet 25 Amarone-viner

Dårlig sommer og økt kvote

Han ser to mulige forklaringer på nedgangen: En dårlig sommer slår negativt ut på salgstallene. I tillegg mener Nordahl at økningen av vinkvoten ved taxfreesalg som ble innført 1. juli i fjor slo kraftig inn for polet. Fra i fjor sommer kan den som ikke vil ha avgiftsfri tobakk, legge ekstra vin i handlekurven i stedet.

– Salgstallene viser at den økte kvoten fra 1. juli i fjor slo kraftig inn: Utover høsten i fjor gikk salget ned, og det har fortsatt i 2015, sier Nordahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pressesjefen tror også han ser en effekt av nedgangstidene i oljeindustrien. De siste månedene har nemlig nedgangen i salget vært større på Vestlandet enn andre steder.

Les også: Vinmonopolets stengetider i julen

Nedgang også i taxfreesalget

Travel Retail Norway, som har taxfreebutikker på flyplassene ved Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand, opplyser at de har hatt økning på 0,8 prosent i antall enheter vin, mens brennevinssalget har falt med hele 10,8 prosent i løpet av årets elleve første måneder.

– Det har skjedd mye med norsk økonomi, og vi vet at dette påvirker hvordan folk handler. Det har gjennom året vært merkbart mindre salg uke for uke. I november solgte vi 10.000 færre flasker vin enn vi gjorde i november 2014. Det er en nedgang på 1,7 prosent, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway.