Dyrest å leie bolig i Oslo

Logoen til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) utenfor Sofienberg studenthus i Oslo.
Logoen til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) utenfor Sofienberg studenthus i Oslo. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiemarkedsundersøkelsen (LMU) for 2015 viser at Oslo fortsatt har de høyeste leieprisene i Norge og den høyeste andelen profesjonelle aktører blant utleierne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge utvalget i LMU, er gjennomsnittlige månedlig leiepris på henholdsvis om lag 9.900 og 12.460 kroner for en to- og treroms utleiebolig i Oslo. Prisene inkluderer Bærum og gjelder per tredje kvartal 2015.

Stavanger har det nest høyeste leienivået der tilsvarende gjennomsnittsleier ligger på 9.210 og 10.670 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). I Trondheim ligger gjennomsnittsleiene på om lag 8.430 og 10.360 kroner, mens gjennomsnittsleien i Bergen er 7.750 og 9.840 kroner.

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener studentsamskipnadene skal få tilskudd til å bygge minst 3.000 studentboliger i året, og at studiestøtten skal økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden.

– Nå har Stortinget og regjeringen endelig forpliktet seg til å trappe opp studiestøtten i lengde, men vi ser tydelig at det også er nødvendig å øke de månedlige utbetalingene, sier leder Therese Eia Lerøen i NSO i en kommentar til SSB-tallene.

Tall fra SIFO og SSB anslår at en gjennomsnittlig student har månedlige utgifter på 8151 kr før en legger til husleie, ifølge NSO.