Oljepris i fritt fall utfordrer norske felt

NEDGANG: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets offentliggjør onsdag oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi i .makrorapporten Økonomisk Oversikt.
NEDGANG: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets offentliggjør onsdag oppdaterte prognoser for norsk og internasjonal økonomi i .makrorapporten Økonomisk Oversikt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En oljepris på under 40 dollar fatet truer lønnsomheten selv for feltet som skal frelse norsk oljenæring – Johan Sverdrup. Men utbyggingen blir neppe stanset, ifølge ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det skal veldig mye til for å stoppe Johan Sverdrup. De største investeringene vil nok gå sin gang neste år selv med dagens lave prisnivå, sier Nordeas oljeanalytiker Thina Saltvedt til NTB.

– Dette er jo et av de største funnene som er blitt gjort på norsk sokkel gjennom tidene, og det er et prestisjeprosjekt for både Statoil og Olje- og energidepartementet, understreker hun.

Bombesikker lønnsomhet har hele tiden vært et viktig argument for Sverdrup-utbyggingen, som Statoil anslår skal gi inntekter på over ett norsk statsbudsjett og generere vel 50.000 årsverk.

Les også: Økonomer venter sterkere krone og høyere oljepris

Store ord

Men fra et nivå på 115 dollar fatet i fjor sommer, tippet prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet denne uken under 40 dollar for første gang siden 2008.

Med dagens oljepris er det dermed bare så vidt Sverdrup-feltet er lønnsomt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rystad Energy anslår nemlig i en fersk analyse at feltet har en lønnsomhetspris på 37 dollar fatet. Lavere kostnader og billigere rigger har presset prisen noe ned.

Les også: Oljeprisen faller til nytt bunnivå

Sverdrup-feltet er svært viktig for norsk industri i en trøblete fase. Bedrifter som Aibel, Odfjell Drilling og Kværner har alt sikret seg kjempekontrakter i utbyggingen, og det har ikke manglet på store ord i beskrivelsen av prosjektet.

– Utbygging og drift vil føre til tusenvis av arbeidsplasser og gi verdifulle kontrakter å konkurrere om i en tid hvor næringen virkelig trenger det, sa oljeminister Tord Lien (Frp) da regjeringen i april la fram utbyggingsplanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flåtten: Oljeprisfallet viser hvor sårbare Norge er

Truer mange

På E24s oljekart kommer det fram at dagens oljepris er et stort problem for en rekke norske felt. Av 20 felt går bare tre i pluss med en spotpris på nordsjøolje på 39 dollar per fat, nemlig Edvard Grieg, Maria og Johan Sverdrup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kostnadene har kommet noe ned, men det er fortsatt en del prosjekter som ikke er lønnsomme med dagens oljepris, sier analytiker Espen Erlingsen i Rystad Energy til nettstedet.

Saltvedt peker på at dagens pris er en betydelig utfordring for utbygginger i nord. Hun sier kostnadene må ned fra dagens nivå for at ikke prosjekter som Alta, Gotha og Johan Castberg skal bli utsatt.

– Oljeselskapene sier de ikke er så opptatt av pris nå. For øyeblikket er fokuset rettet mot å få ned kostnadene slik at de skal bli konkurransedyktig på sikt, sier Saltvedt.

Les også: Tror norske oljeinvesteringer snur i 2017

Tror prisen skal opp

Prisfallet det siste halvannet skyldes ifølge analytikere at det er mer olje tilgjengelig enn det markedet etterspør. Nordea tror snittprisen vil ligge på 55 dollar neste år og 65 dollar i 2017. DNB Markets anslår en snittpris på 60 dollar neste år og 70 dollar de tre påfølgende årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prognoser om prisoppgang bygger blant annet på en antakelse om at etterspørselen vil ta seg opp.

Men ikke alle er like optimistiske:

– OPECs produksjon i november tyder på at det globale tilbudsoverskuddet vokser. Olje vil kunne falle videre mot 30 dollar per fat, sier råvareanalytiker Will Yun i Hyundai Futures i Seoul til Bloomberg News.

Én stor usikkerhetsfaktor er hvordan markedet vil reagere når Iran kommer tilbake for fullt. Et annet spørsmål er hvordan klimaavtalen i Paris vil påvirke etterspørselen etter fossil og fornybar energi.