Kolberg: – Telenor-saken er meget alvorlig

Martin Kolberg leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Martin Kolberg leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) mener det er viktig at komiteen blir enig om hvordan Telenor-saken skal håndteres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag skal komiteen diskutere saken, etter at næringsminister Monica Mæland fredag oversendte et brev der det framkommer nye opplysninger om hva Telenor-ledelsen faktisk visste om korrupsjonsmistankene i VimpelCom.

Leder av komiteen Martin Kolberg (Ap) mener det er viktig at komiteen blir enig om hvordan Telenor-saken skal håndteres.

– I en sak som denne, av så alvorlig karakter, er det viktig at komiteen diskuterer seg fram til en framgangsmåte som alle er enige om, sier Kolberg til NTB.

VimpelCom, der Telenor eier 33 prosent, etterforskes for korrupsjon i Usbekistan, noe Telenors ledelse tidligere har nektet hardnakket for at de kjente til.

Det har blant andre Kolberg tidligere stilt seg tvilende til.

Les også: Aaser mistet tillit da han holdt tilbake VimpelCom-informasjonon

Kan bli ny høring

– Dessverre, og da mener jeg dessverre, er det ting som tyder på at jeg hadde rett, sier Kolberg til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men jeg vil ikke konkludere før komiteen har hatt sitt møte, understreker han.

Ifølge en opptelling NRK har gjort, ønsker ni av kontrollkomiteens tolv medlemmer en ny høring. Det er nok at fire medlemmer stiller et slikt krav.

Kolberg vil heller ikke gå inn på om de nye opplysningene er av en slik karakter at de kan endre Telenors status som vitne i den pågående etterforskningen av VimpelCom.

– Det tilligger ikke meg å ha noen mening om dette, sier lederen av kontrollkomiteen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Null tillit

Fredag gikk Telenors styreleder Svein Aaser av med umiddelbar virkning etter at Mæland ga klar beskjed om at hun ikke lenger hadde tillit til ham.

Hun hadde mottatt et brev fra Telenor der det ifølge Dagens Næringsliv fremkommer at Telenor-sjefene har hatt tilgang til mer informasjon i VimpelCom-saken enn det de tidligere har opplyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge VG er de nye opplysningene knyttet til etterforskningen i USA og Nederland, der VimpelCom henholdsvis er børsnotert og har sitt hovedkontor. Både nederlandsk politi og amerikanske myndigheter skal ha opplyst at informasjonen kan skade etterforskningen dersom den offentliggjøres.

Visste

Heller ikke Økokrim vil foreløpig uttale seg om de nye opplysningene vil få noen konsekvenser for etterforskningen.

– Det kan jeg ikke kommentere. Uansett hva jeg sier, vil det kunne tolkes på flere måter, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland til NTB.

NTB får imidlertid opplyst at både Økokrim og politiet i USA og Nederland var kjent med opplysningene før Telenor orienterte Mæland.

– Næringsministeren har fått bekreftet at etterforskende myndigheter allerede hadde denne informasjonen, sier hennes kommunikasjonssjef Trond Viken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bedyret

Da tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser stilte i høring i kontrollkomiteen om VimpelCom i januar i år, bedyret de at de ikke kjente til utbetalingene til det korrupsjonsmistenkte postkasseselskapet Takilant, og at de hadde fått gjentatte forsikringer fra VimpelCom om at investeringen i Usbekistan skjedde i tråd med amerikansk anti-korrupsjonslovgivning.

Men bare en måned senere ble det kjent at Baksaas i minst to år hadde visst at Takilant hadde spilt en sentral rolle i forbindelse med anskaffelsen av telelisenser i Usbekistan.

Takilant, som på papiret er eid av en venninne av datteren til Usbekistans president, skal ha mottatt over 600 millioner kroner i bytte mot mobillisenser.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.