– Dette er kroneeffekten

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets tror klesprisene har dratt opp inflasjonen.
Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets tror klesprisene har dratt opp inflasjonen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inflasjonen steg mer enn ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg med 2,9 prosent på en tolvmånedersbasis, mens den totale konsumprisindeksen steg med 2 prosent, ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Inflasjonen i Norge var ifølge E24 sterkere enn det økonomene hadde sett for seg i august. Dette tror økonomene skyldes at klær har blitt dyrere.

– Klær og skotøy er typiske importvarer. Når kronen svekker seg betyr dette at de blir dyrere i innkjøp. Dette er altså en kroneffekt. Klær og sko er en viktig del av importprisene, sier Haugland til E24.

Klesprisene steg med 1,3 prosent fra juli til august, noe som er unormalt for denne perioden. Ifølge SSB kan dette delvis skyldes at nye plagg har kommet tidligere i butikkene enn normalt, samt at krona har svekket seg.

Les også: – Nordmenns gjeld er blant den høyeste i verden

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefanalytiker i Nordea Eric Bruce sier til DN at han er overrasket over sommersalget.

– Rundt regnet har vi i år hatt det dårligste sommersalget på klær og sko siden 1996, sier Bruce, som har sammenlignet prisnivået rett før sommeren med prisnivået rett etter, år for år.

Norges Bank setter renten ut i fra et mål om en inflasjon på 2,5 prosent. De bruker KPI-JAE ( hvor man justerer for avgiftsendringer og utelater energivarer fra beregningene). At denne indeksen steg 2,9 prosent på ett år, gjør at både Bruce og Haugland tror Norges Bank vil droppe et rentekutt i september.

Fra juli til august falt KPI totalt sett med 0,1 prosent. Årsaken til dette er ifølge SSB at bensin ble billigere. Bensinprisene gikk ned med 3,8 prosent, mens dieselprisene raste med 5,5 prosent.

Prisene på matvarer gikk også ned fra juli til august med 0,9 prosent. Prisene på flybilletter gikk, som de vanligvis gjør, ned fra juli til august.