IMF-varsel om trangere tider for norsk økonomi

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kom seg godt gjennom fjoråret, men utsiktene for den nære fremtiden er svekket på grunn av den lave oljeprisen, ifølge pengefondet IMF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske fastlandsøkonomien kommer bare til å vokse med 1,3 prosent i år og 1,7 prosent neste år, anslår Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin årlige vurdering av Norge.

Lavere vekst skyldes svekkede private investeringer og forbruk, ettersom etterspørselen fra oljesektoren avtar.

Les også: – Nordmenns gjeld er blant den høyeste i verden

Omstilling

På lengre sikt er utfordringen å dreie norsk økonomi bort fra en oljeavhengig vekstmodell.

I denne prosessen vil trolig arbeidsledigheten øke, og arbeidskostnadene må ned fra dagens høye nivåer for å lette omstillingen, anbefaler IMF-ekspertene.

– IMF bekrefter vår analyse av utfordringene i norsk økonomi som følge av lavere oljepris, og at vi står overfor en omstilling til en ny normal, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Også reformer for å få opp produktivitetsveksten er nødvendig i omstillingen, mener IMF, som nevner pensjonssystemet og helserelaterte velferdsytelser som eksempler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikofaktorer

Boligprisene har fortsatt å øke sterkt i Norge til tross for en rekke varsler om dårligere tider i norsk økonomi. Flere rentekutt fra Norges Bank og fortsatt høy sysselsetting er viktige forklaringer.

Men IMF slutter seg i sin vurdering til de mange som mener boligmarkedet utgjør en risiko for norsk økonomi og anbefaler tiltak for å begrense den sterke gjeldsoppbyggingen i husholdningene.

IMF tar til orde for en ytterligere innstramming i kravene til bankenes boliglånspraksis, tiltak for å bedre såkalte stresstester knyttet til bankenes likviditet og utbygging av rammeverket for håndtering av banker i krise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske myndigheter deler i stor grad IMFs vurdering av risiko og sårbarheter i det norske finansielle systemet, sier Jensen i en pressemelding.

Hun understreker at regjeringen har gjort mye for å redusere risikoen for at et bratt fall i boligkrisene skal skape problemer for norsk økonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Turbulent fase

Norsk økonomi er utvilsomt inne i en turbulent fase, og arbeidsledigheten har nå økt til 4,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse.

IMF minner om at den registrerte ledigheten er langt lavere, og fondet anslår at ledigheten vil bli på 4,1 prosent neste år.

Oljeprisen er mer enn halvert siden i fjor sommer, og denne utviklingen har sammenfalt med et ventet kraftig fall i oljeinvesteringene i Norge. SSB anslo nylig at oljeinvesteringene kommer til å falle sterkt også i årene fremover.

SSB tror oljeprisen vil få en gradvis oppgang til 60 dollar fatet i 2018, mens Nordea tror den vil nå 70 dollar fatet i løpet av 2017. Onsdag lå oljeprisen tett oppunder 50 dollar fatet.