Britisk milliardærenke gir Moser-paret 50 millioner

May-Britt og Edvard Moser, her fra nobelprisutdelingen i fjor, har fått en stor pengegave fra en britisk milliardærenke.
May-Britt og Edvard Moser, her fra nobelprisutdelingen i fjor, har fått en stor pengegave fra en britisk milliardærenke. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser har sikret seg 100 millioner kroner til sin hjerneforskning. 50 av millionene kommer fra en 85 år gammel britisk enke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Pauline Braathen, enke etter den norske milliardæren Egil Braathen, som sammen med to nieser og en nevø av hennes avdøde mann gir 6 millioner amerikanske dollar (50 millioner kroner) til Kavliinstituttet, skriver Adresseavisen.

5 millioner dollar kommer fra Braathen, mens de andre tre gir til sammen 1 million dollar. Pengene skal gå til drift av et nytt senter ved Kavliinstituttet, «Egil & Pauline Braathen and Fred Kavli Centre for Cortical Microcircuits».

– Det kom som manna fra himmelen, sier May-Britt Moser til avisen og legger til at pengene kom på helt riktig tidspunkt. Takket være millionstøtten har hun og ektemannen penger til å rekruttere de beste hjerneforskerne i verden.

– Det er aldeles fantastisk. Pengene skal brukes til å la Kavliinstituttet vokse videre slik at vi kan grave dypere i hjernen og forstå mer. Vi skal jobbe mer med avanserte, kognitive funksjoner, gjerne med en link til Alzheimer, sier Edvard Moser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pauline Braathens ektemann hadde nettopp Alzheimers sykdom, og hun sier til Adresseavisen at hun ønsker at det nye senteret i Trondheim skal bidra til å forstå sykdommen.

Ifølge NRK har ekteparet Moser en avtale med Kavli Foundation om at stiftelsen skal «matche» alle pengegaver de klarer å samle inn. Dermed har de sikret seg 100 millioner kroner til å rekruttere forskere til senteret i Trondheim. (©NTB)