Hemmelige eposter avslører:Hillary Clinton fikk norske UD-millioner etter Støre-samtale

GODE VENNER: Hillary Clinton er begeistret for Jonas Gahr Støre, han er den eneste norske politikeren hun trekker frem i sin biografi. Her er de på konferansen Global Health om kvinner og helse i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
GODE VENNER: Hillary Clinton er begeistret for Jonas Gahr Støre, han er den eneste norske politikeren hun trekker frem i sin biografi. Her er de på konferansen Global Health om kvinner og helse i 2012. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjapp telefon til sin norske utenriksministerkollega Jonas Gahr Støre (Ap) ga på få dager Hillary Clinton 3,6 millioner kroner i støtte til et nyopprettet fond. Nå refses hun for å ha misbrukt offentlig tjenestemann, i strid med lovverket, for å oppnå privat gevinst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre-samtalen fremkommer blant de 4.300 hemmelige epostene amerikanske UD denne uken offentliggjorde fra den demokratiske presidentkandidatens private server. Til sammen er nå 7.945 av de rundt 30.000 epostene som Clinton har vært tvunget til å overlevere til amerikansk UD og FBI offentliggjort.

Hillary Clinton er i hardt vær fordi hun som utenriksminister benyttet privat PC og epostkontoer til å sende arbeidsrelatert post.

Epost-kontoene har ikke vært under myndighetenes kontroll. Det har medført betydelig bekymring omkring sikkerhet – både generell og rikets - og om det amerikanske utenriksdepartementet har opptrådt korrekt i forhold til offentlighetsloven.

Clinton, som var utenriksminister fra 2009 til 2013, sier hun har slettet 31.000 eposter hun karakteriserer som «private». Det er ikke kjent om FBI vil etterspore disse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere tusen nye Clinton-eposter offentliggjort

Støre og Harlem Brundtland deltok

Samtalen med daværende utenriksministrer Støre fant sted høsten 2010 – kort tid før den årlige konferansen Clinton Global Initiativ (CGI). Den arrangeres av den private stiftelsen The Clinton Foundation, som det tidligere presidentparet Bill og Hillary etablerte etter at han sluttet i embetet som verdens mektigste mann i 2001.

Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland deltok på konferansen i New York 21.-23.september 2010 sammen med en rekke FN-topper, Nobelprisvinnere og statsoverhoder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se bildet av dem sammen med andre høytstående deltakere på konferanse her.

Ifølge amerikanske medier har Hillary Clinton som utenriksminister hatt problemer med å skille mellom offentlig amerikansk bistandspolitikk, og arbeidet Clinton-stiftelsen bedriver. Der er Bill Clinton styremedlem, mens deres datter Chelsea er styrets nestleder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangelen på tette skott kom til uttrykk i forkant av CGI i september 2010. Der skulle utenriksminister og grunnlegger Hillary Clinton i sin tale kunngjøre etableringen av Global Alliance for Clean Cookstoves – et program for å erstatte vedfyrte komfyrer i utviklingsland med renere og mer effektive alternativer.

Alliansen skulle driftes av United Nations Foundation, en nonprofit-organisasjon etablert av Clinton-familiens nære venn, CNN-grunnlegger Ted Turner.

Les også : Støtten til Hillary Clinton faller

Ringte Støre og ba om penger

Rundt en uke før talen, sendte Hillary Clinton en epost til Kris M. Balderstone. Han var utenriksministerens spesialrepresentant i globale forhold, og sjef for avdelingen Global Partnership Initiativ. I eposten instruerer hun ham i å følge opp en pengegave fra Norge.

– Den norske utenriksministeren fortalte meg at Norge vil delta i alliansen, og at vi skulle koordinere det med hans FN-representant. Kan du vær så snill å følge det opp? skrev Hillary Clinton i eposten til Balderstone, ifølge Washington Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre dager senere får hun et svært hyggelig svar:

– Vi har snakket med Norges FN-ambassadør, og de blir med i Alliansen for rene komfyrer med 600.000 dollar (3,6 millioner kroner) det første året. De understreket at dette bare er en forskuddsbetaling, og at de vil bidra med en betydelig sum til dette arbeidet i fremtiden. De ønsket å handle raskt før kunngjøringen på CGI (Clinton-konferansen, red. anm), og vil se en forretningsplan før de gjør noe mer, skrev Balderstone.

Og la til:

– Takk for at du tok denne viktige samtalen. Andre land, inkludert Frankrike og Finland, ventet på signalet fra Norge.

Les også: Brende kritisk til bistandskutt hos rike land

Blander roller, får kritikk

Hillary Clinton – som stiller som presidentkandidat for Demokratene til valget i 2016 - får nå krass kritikk for sin rolleblanding.

Jusprofessor Kathleen Clark ved Washington Universitetet i St. Louis er ekspert på offentlig etikk. Hun mener at den daværende utenriksministerens kunngjøring på Clinton-konferansen i 2010 om etableringen av Alliansen for rene komfyrer burde ha fått noen til å heise det røde flagget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette krever etisk overvåkning. Det er restriksjoner for offentlige tjenestemenn. Man skal ikke bruke statsmakten til å anbefale en spesiell organisasjon, sier jusprofessor Kathleen Clark, ifølge Washington Times.

Hun viser blant annet til føderale forskrifter som beskriver hvilke potensielle interessekonflikter offentlige tjenestemenn forpliktes å unngå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En offentlig ansatt skal ikke bruke embetsverket til å oppnå privat gevinst, til å anbefale noe produkt, tjeneste eller selskap, eller bruke det til nytte for venner, slektninger eller personer som den ansatte er knyttet til utenom det offentlige, inkludert nonprofit-organisasjoner der den ansatte er medlem eller jobber i, slår Clark fast.

Ifølge Washington Times har ikke amerikanske UD besvart deres spørsmål om Clintons tale på CGI i 2010 ble etisk vurdert i forkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump tar mer betalt for taler enn Clinton

Norge blar opp

Norge har siden 2007 bidratt med betydelige midler til Clinton Foundation, 410 millioner kroner. Dessuten er det gitt tilsagn om 31 millioner, men dette er ennå ikke betalt ut, ifølge Utenriksdepartementet.

FOREDRAR OG BIDRAR: USAs tidligere president Bill Clinton og utenriksminister Børge Brende snakker med de fremmøtte etter Clintons foredrag for de ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset i sommer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FOREDRAR OG BIDRAR: USAs tidligere president Bill Clinton og utenriksminister Børge Brende snakker med de fremmøtte etter Clintons foredrag for de ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset i sommer. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Etter at utenriksminister Børge Brende (H) i 2014 deltok på CGI har givergleden økt dramatisk. I fjor ble det donert hele 129 millioner kroner, mer enn tre ganger gjennomsnittsbidraget da Støre begynte å gi norske UD-midler dit i 2007, skrev Finansavisen i vår.

Til gjengjeld holdt tidligere president Bill Clinton – som er kjent for å ta hårreisende høye honorarer for sine taler - et gratis foredrag for ansatte i Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset i Oslo nå i juli. ABC Nyheter var til stede.

Clinton kom på invitasjon fra utenriksminister Børge Brende (H) – som roste Clinton for å ha vært president med vedvarende økonomisk vekst i alle åtte årene han var i Det hvite hus.

– Noen burde komme til Norge for å takke, sa Clinton.

Jonas Gahr Støre er ifølge sin politiske rådgiver på reise, og har ikke anledning til å kommentere saken overfor ABC Nyheter.

Clinton Foundation

* Etablert i 2001 av ekteparet Bill og Hillary Clinton.

* Fokusområdene er klimaendringer, økonomisk utvikling, global helse, og kvinner og jenters rettigheter.
* Bill Clinton sitter i styret, mens datteren Chelsea Clinton er styrets nestleder. Hun har tidligere jobbet i McKinsey og er utdannet ved Stanford, Oxford og Columbia.
* Ifølge årsrapporten for 2013 beløp totale inntekter seg til 295 millioner dollar, mens kostnadene lå på 223 millioner dollar.
* 88,4 prosent av midlene gikk ifølge rapporten til det stiftelsen
kaller programmer, eller «livsendringsarbeid». Dette bestrides av flere medier som viser til stiftelsens skatteregnskap. De påstår at Clinton Foundation i 2013 brukte kun 10 prosent av budsjettet på veldedighet», konkluderer nettavisen The Federalist.

* Mellom 2008 og 2012 skal angivelig kun 15 prosent av midlene ha gått til veldedighet, og hele 60 prosent av kostnadene er klassifisert som «andre utgifter», hevdes det.

* Norge har bidratt med 410 millioner kroner, og gitt tilsagn om ytterligere 31 millioner i 2015.

Kilde: Finansavisen, Wikipedia