Greske banker holder stengt i seks dager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' regjering bekrefter at bankene i landet holdes stengt i seks arbeidsdager fra mandag. Samtidig stenges minibankene i én dag, og det innføres en uttaksgrense.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om den greske gjeldskrisen

Hellas har fått 240 milliarder euro, rundt 2.100 milliarder norske kroner, i kriselån fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), og har nærmere 80 milliarder euro i gjeld til andre kreditorer.

* Mellom 30. juni og 20. august forfaller nærmere 8,7 milliarder euro i avdrag på lån til IMF, ESB og Den europeiske investeringsbanken (EIB).

* Låneprogrammet utløper tirsdag. Långiverne har tilbudt seg å forlenge programmet med fem måneder, mot at Hellas innfører nye sparetiltak med blant annet kutt i lønninger og pensjoner og økt moms.

* Hellas' statsminister Alexis Tsipras har nektet å gå med på kravene og har bedt grekerne si ja eller nei til avtalen i en folkeavstemning søndag 5. juli. (©NTB)

Regjeringen har fulgt anbefalingene fra landets råd for finansiell stabilitet. Det betyr at bankene ikke åpner mandag morgen, og at minibankene, som i helgen var i ferd med å tømmes for penger, holdes stengt til mandag ettermiddag.

Bankene vil åpnes først tirsdag i neste uke, to dager etter at det skal holdes folkeavstemning om hvorvidt Hellas skal godta kravene fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les også: Økonom: – Ville ikke bestilt tur til Hellas nå

Etter at minibankene gjenåpnes, vil grekerne kunne ta ut maksimalt 60 euro, eller rundt 520 kroner, om dagen. Denne begrensningen gjelder ikke turister og andre utenlandske kontoinnehavere, som vil kunne ta ut penger innenfor maksimalgrensene deres egen bank setter.

Skylder på eurogruppen

Bestemmelsen om å innføre kapitalkontroll er undertegnet av president Prokopis Pavlopoulos og statsminister Alexis Tsipras. Sistnevnte bekreftet søndag kveld at de greske bankene holder stengt mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Avvisningen av den greske regjeringens forespørsel om en kortvarig forlengelse av låneprogrammet var en uhørt handling, sa Tsipras i en TV-sendt tale.

Han la til at greske bankinnskudd er sikret, og at ESB ikke kan hindre en gresk folkeavstemning.

Tømmer minibanker og butikker

Den europeiske sentralbanken (ESB) besluttet søndag å opprettholde nødfinansieringen av greske banker på dagens nivå. Men nødfinansieringen kommer ikke til å øke i takt med uttakene, noe som trolig er årsaken til at de greske bankene må stenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bankkilde i Hellas sa søndag til AFP at 60 prosent av landets minibanker er gått tom for penger, og i supermarkedene har hyllene begynt å tømmes.

Tomt for euro på Sola

Minibankene på Stavanger lufthavn Sola var tomme for euro mandag morgen. Euro for to millioner kroner er blitt tatt ut siden fredag av reiseklare rogalendinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har rett og slett blitt tatt på senga av Hellas-effekten, sier Thor-Christian Haugland i SR-Bank til NRK.

Utenriksdepartementet har anbefalt reisende til landet å ta ut kontanter fordi greske minibanker kommer til å være stengt mandag, og bankene resten av uka.

– Bare siden fredag kveld har det blitt tatt ut for to millioner kroner i euro i minibankene på Stavanger lufthavn Sola, sier Haugland, som er konserndirektør for kommunikasjon, Sparebank 1 SR-Bank.

Det skal være penger på vei til minibankene i morgentimene mandag, så folk som skal med neste Hellas-fly kan få fylt opp lommeboka.

Økonomer spår børsfall

Flere norske økonomer spår en skikkelig nedtur på børsene rundt om i verden mandag på grunn av helgens utvikling i Hellas.

– Det vil helt sikkert komme en nedtur på mandag i og med at børsene gikk opp så mye som 4 prosent for en uke siden da markedet tolket signalene som positive. Nå vil nok markedet falle minst 4 prosent, sier Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari Due-Andresen i Handelsbanken er enig med Andreassen.

– Dette kommer til å påvirke børsmarkedene i Europa, Asia og Amerika negativt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene mellom Hellas og EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ble natt til lørdag i virkeligheten brutt da den greske statsministeren Alexis Tsipras kunngjorde at han ville utlyse folkeavstemning om avtalen.

Les også: Tsipras ber grekerne stemme nei

Tirsdag utløpet låneprogrammet mellom EU, IMF og ESB, samtidig som et låneavdrag til IMF på 1,5 milliarder euro forfaller uten at Hellas har penger til å betale.

Men allerede søndag kunngjorde Hellas at de greske bankene holder stengt mandag og ut uka etter at folk i helgen stilte seg i kø for å ta ut penger.

– Det kan komme en kraftig reaksjon, sier Andreassen og betegner situasjonen som fryktelig uklar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I verste fall kollapser de greske bankene fordi ESB ikke øker tilskuddene, og Hellas går bankerott på grunn av mislighold av lånene.

Børsen stuper i Kina

Shanghai-børsen i Kina falt med mer enn 7 prosent under mandagens handel.

Shanghai Composite-indeksen var under ettermiddagshandelen ned 7,35 prosent, mens Shenzhen-indeksen var ned 7,63 prosent.

Fallet kommer etter at Hellas søndag kveld kunngjorde at det innføres kapitalkontroll, og at landets banker holder stengt til 7. juli.

Minibank-rush på Gardermoen

Minibankene på Gardermoen har hatt stor pågang av Hellas-turister denne helgen, men det er ingen problemer med å få tak i nok euro.

– Vi har vært forberedt på dette, så vi går ikke tom med det første, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til NTB.

Han forteller om kunder som tar ut store bunker med penger, mange opp til maksgrensa på 9.900 kroner per person. Banken anbefaler kunder å ta ut nok penger til hele oppholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er såpass stor usikkerhet i Hellas med stengte banker og begrensning på kortbruk. Grekerne er usikre på om de får igjen penger hvis turistene betaler med kort, så det er ikke sikkert de vil godta det, sier Dalsbø.

Dersom folk vil ta ut mer enn 9.900 kroner, må de ta kontakt med banken sin for å be om å få hevet grensa, eller ta ut norske kontanter på forhånd.