Hellas skyver regningene foran seg

Hellas får et lite pusterom etter at IMF gir betalingsutsettelse ut måneden. Foto: Orestis Panagiotou (EPA / NTB scanpix)
Hellas får et lite pusterom etter at IMF gir betalingsutsettelse ut måneden. Foto: Orestis Panagiotou (EPA / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige land ut var Zambia. Nå er det Hellas som utsetter en betaling til IMF gjennom å samle flere avdrag i ett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 300 millioner euro forfalt til betaling hos Det internasjonale pengefondet IMF fredag, men Hellas ber om å samle i alt fire juni-avdrag til en samlet sum på over 1,5 milliarder euro.

Dermed må de ut med over 13 milliarder kroner den 30. juni.

Samme dag utløper også Hellas' låneprogram hos EU og IMF, men grekerne er fortsatt ikke enige med kreditorene om vilkårene for et siste bidrag fra programmet på 7,2 milliarder euro.

Regjeringen i Aten kan ikke gå med på kreditorenes forslag til harde reformer og kutt, sier økonomiminister Giorgos Stathakis til BBC radio.

– Den greske regjeringen kan ikke akseptere disse nye forslagene som er på bordet, sier han.

Dermed er kassa fortsatt bunnskrapt, og det er høyst usikkert om Hellas faktisk har pengene de skylder IMF i avdrag.

Kriseløsning

Forrige gang grekerne skulle betale pengefondet, tok de penger fra en krisekonto i nettopp IMF. Økonomiminister Stathakis understreker imidlertid at grekerne kunne betalt fredag, men velger ikke å gjøre det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IMFs talsperson Gerry Rice sier til BBC at pengefondets praksis gjør det mulig å samle avdrag innen samme måned til én utbetaling. Sist gang det skjedde, var da Zambia ba pengefondet om en slik løsning på 80-tallet.

Spørsmålet er hvordan finansmarkedet kommer til å reagere på ny usikkerhet om Hellas' betalingsevne. Børsen i Aten hadde falt 4,5 prosent fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig kan betalingsutsettelsen også være taktisk og et forsøket fra Aten på å presse långiverne til en avtale. I så fall er den politisk snarere enn økonomisk utløst.

Tærer på velviljen

følge Financial Times hadde regjeringen funnet ubrukte midler i EU-fond. Det er fond som egentlig er øremerket investeringer i infrastruktur, men som skal være store nok til at også neste avdrag 12. juni kunne vært dekket inn.

– Dette tiltaket er nesten enestående, sier Mujtaba Rahman i analysebyrået Euraisa Group til avisen og kaller utsettelsen overraskende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil undergrave velviljen blant kreditorene ytterligere.

Uten noen avtale som sikrer midler i den greske statskassa, kan Hellas være på vei mot en statskonkurs. I tillegg til å skylde IMF store avdrag, må landet også betale lønninger og pensjoner til statsansatte og dekke andre løpende utgifter.

Mulig

Frykten for at Hellas skal bli betalingsudyktig har også nøret opp under frykten for at landet i ytterste konsekvens kan være på vei ut av eurosonen.

Men statsminister Alexis Tsipras mener det fortsatt er mulig å få til en avtale om milliardutbetalingen fra EU og IMF i lånestøtte, og forhandlingene er ventet å fortsette til uka.

– Vi ser frem mot en avtale så raskt som mulig, sier Stathakis om forhandlinger som har gått i sneglefart.

Nyvalg

Den venstreorienterte regjeringen kan komme til å skrive ut nyvalg dersom ikke kreditorene myker opp betingelsene, truer regjeringsmedlemmet Dimitris Stratoulis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Långiverne pålegger oss veldig strenge krav. Dersom de ikke går bort fra denne utpressingen av regjeringen, så vil vi måtte se på andre løsninger, blant annet nyvalg, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters

En ny meningsmåling viser at 37 prosent av grekerne er for nyvalg, mens 45 prosent heller vil at regjeringen skal inngå et kompromiss med kreditorene.