Knut Storberget om jordbruksoppgjøret:– I år kan ikke Stortinget bedre jordbruksavtalen

BEROLIGER DE STORE: – Økningen i tilskudd til de store, kan vanskelig reverseres av framtidige regjeringer, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
BEROLIGER DE STORE: – Økningen i tilskudd til de store, kan vanskelig reverseres av framtidige regjeringer, sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I fjor la vi på en halv milliard på statens tilbud i jordbruksoppgjøret. Nå som Bondelaget har inngått en avtale, vil Arbeiderpartiet legge avtalen til grunn når Stortinget skal behandle jordbruksoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget til ABC Nyheter, om jordbruksavtalen som ble inngått mellom staten og Norges Bondelag fredag 15. mai. Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene.

– Arbeiderpartiets stortingsgruppe vil trolig legge den inngåtte jordbruksavtalen til grunn, klargjør Storberget.

Avtalen ga i snitt 3000 kroner mindre til bønder enn det andre yrkesgrupper ventes å få i inntektsvekst.

Og som i fjor da både Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene, ligger en stor omfordeling av tilskudd fra små og mellomstore bruk til de største, innbakt.

I fjor banket regjeringen det gjennom i Stortinget med Venstres og KrFs hjelp. Denne gangen har omfordelingen fått Bondelagets signatur.

Les også: Sylvi Listhaug utløser stor omfordeling i norske bygder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De største fikk 32-doblet sine tilskudd fra statskassa

Kritisk, men aksepterer nå

– Nå er det nok stordriftsatsing! uttalte Storberget til ABC Nyheter før årets oppgjør.

– I dine kommentarer etter at jordbruksoppgjøret kom i havn, har du likevel ikke reagert på omfordelingen til de store, som ble avtalt?

– Vi er veldig kritiske til å gå ytterligere på den veien. Det er riktig at man gjorde omfordelingen i fjor. Det var ikke bra. Men flertallet i Stortinget ønsket det. Når vi nå har fått et oppgjør Bondelaget signerer, skal det mye til her i Stortinget å gripe inn i en avtale man er enige om, svarer Storberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sylvi Listhaug (Frp) roste Norges Bondelag for jordbruksavtale

Storberget lover forutsigbarhet

– Kan omfordelingen av statlige penger fra små til store bruk reverseres når en ny regjering overtar?

– Også fordeling av tilskudd kan forandres. Men det er ikke enkelt å gjøre det. Driftsstrukturen etablerer seg. Skal du skape forutsigbarhet for dem som har investert, må du gjøre det ikke ved å kutte eksisterende tilskudd, men heller å øke tilskudd til de små i de framtidige oppgjørene, svarer Ap-talsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en viss irreversibilitet, konstaterer han.

Les kommentar: Sylvi Listhaugs politiske mesterstykke

Melkekvoter forblir i distriktene

Han synes det er viktig at de eksisterende regionene melkekvoter kan omsettes innenfor, ble beholdt i avtalen.

– Spørsmålet om å åpne for salg av melkekvoter i større regioner, hører hjemme i en landbruksmelding, svarer Storberget.

Han varsler at Ap er åpne for å se på justeringer.

– Men vi ønsker ikke en halvering av regionene, slår han fast.

Spørsmålet om antall melkekvoteregioner er følsomt, fordi man antar at melkeproduksjonen kan bli flyttet vekk fra utkantstrøk hvis kvotene kan flyttes over lange avstander.

Fornøyd med statens tilskudd

– Vi går for denne avtalen også fordi vi mener Listhaug har forlatt Frps linje med 5 milliarder kutt i tilskuddene. Det man nå gjør, er det helt motsatte. Staten la på 45 millioner kroner i statlige overføringer, sier Storberget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtidig har ABC Nyheter påvist at realverdien av statens tilskudd på de to årene Sylvi Listhaug (Frp) har hatt styringen, er redusert med en halv milliard kroner?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var vi mot og la inn en halv milliard i fjor. Nå som Bondelaget har inngått en avtale, kan vi vanskelig gjøre det i år. Samtidig ville realøkonmien i dette vært enda verre hvis vi fikk ren Frp-politikk.

Storberget er skeptisk til at mesteparten av ramma på 400 millioner kroner i årets jordbruksoppgjør finansieres av økte målpriser på landbruksvarer.

– Det syns vi er underlig all den stund statsråden er så opptatt av matpriser, bemerker han.

Roser Bondelaget, forstår småbrukerne

– Jeg mener Bondelaget har gjort en god jobb i forhandlingene. Jeg sa på forhånd at det ikke er noen automatikk i at Stortinget skal legge statens tilbud til grunn. Det er ikke automatikk i det motsatte heller. I vurderingen av årets oppgjør må vi også se på moderasjonen i samfunnet ellers, framholder Knut Storberget..

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bondelaget fortjener honnør for å ha tatt ansvar. Forhandlingsinstituttet er mer brakt på skinner med dette, legger han til.

– Hva da med Norsk Bonde- og Småbrukarlag som har brutt fem av de siste seks oppgjørene?

– Det er deres fulle rett. Jeg forstår dem. Jeg kan vanskelig sette meg som dommer når faglaga forhandler. Bonde- og småbrukarlagets brudd er et tydelig signal inn i det politiske miljøet om hvordan strukturen utvikler seg, sier stortingsrepresentant Knut Storberget.