Staten med nytt tilbud i jordbruksoppgjøret

Foto: Torbjørn Tandberg/Landbruks- og matdepartementet.
Foto: Torbjørn Tandberg/Landbruks- og matdepartementet.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Staten har økt sitt tilbud i jordbruksforhandlingene fra 90 til 295 millioner kroner. Bøndene, som har krevd 950 millioner, har frist til fredag klokka 10 på å svare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om jordbruksoppgjøret

* Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd en økning på 400 millioner kroner i støtte og tilskudd fra staten og mulighet for å hente 350 millioner kroner på pris – totalt 950 millioner kroner – i årets jordbruksoppgjør.

* Statens opprinnelige tilbud, som ble lagt fram 5. mai, hadde en ramme på 90 millioner kroner.

* Staten la torsdag kveld fram et revidert tilbud. Det nye tilbudet har en ramme på 295 millioner kroner, og vil oversendes Stortinget ved eventuelt brudd.

* Staten har gitt bøndene frist til fredag klokka 10 til å svare på tilbudet.

Det nye tilbudet fra staten ble lagt fram torsdag kveld og utgjør en gjennomsnittlig inntektsøkning på 3,1 prosent i 2016.

– Dette tilbudet er grunnlag for en sluttløsning. Jeg har tro på at oppgjøret kommer i havn i morgen, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell til NTB torsdag kveld, og opplyser at tilbudet blir oversendt Stortinget ved et eventuelt brudd.

Bakgrunn: Bøndene krever 950 millioner kroner i årets jord­bruks­opp­gjør

Fortsatt stor avstand

Da staten innledet forhandlinger med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sist lørdag, var tilbudet på 90 millioner og utgjorde en inntektsøkning på 1,75 prosent neste år. Men tross økningen i den økonomiske rammen på 205 millioner kroner, er det nye tilbudet altså fortsatt langt unna bøndenes krav om 950 millioner:

– Det var overraskende at staten valgte å legge fram et revidert tilbud. Jeg registrerer at innholdet i tilbudet er noe bedre enn i det første. Men det er fortsatt stor avstand. Vi er i en kritisk fase av forhandlingene, sier leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg, sier det er «positivt» at staten har lagt fram et nytt tilbud:

– Vi skal vurdere dette og gi tilbakemelding til staten i morgen, sier Furuberg.

Les også: Sylvi Listhaug 32-doblet tilskuddene til de største

Les også: Utløser stor omfordeling i norske bygder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alvorlig stemning

Forsell vil ikke kommentere om partene sto langt fra hverandre da det nye tilbudet ble lagt fram klokka 20 torsdag.

– Men vi kom i kveld til et punkt i forhandlingene der vi mente det var riktig tidspunkt å legge fram et nytt tilbud. Stemningen mellom partene i kveld har vært spent og alvorlig, sier Forsell.

Det nye tilbudet innebærer at dagens 18 produksjonsregioner for kumelk videreføres, et spørsmål det har vært hard kamp om i forhandlingene. Staten ønsket opprinnelig, i motsetning til bøndene, en ordning med 7-9 produksjonsregioner.

Les Statens reviderte tilbudet, som ble lagt fram kl. 20 torsdag