Norwegian-pilot vant sak mot selskapet

Norwegian-pilot vant sak mot selskapet
Norwegian-pilot vant sak mot selskapet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norwegian Air Shuttle har ikke tatt stilling til om de vil anke dommen som fastslår at selskapet har et arbeidsgiveransvar for pilotene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettopp striden om arbeidsgiveransvaret var kjernen i konflikten som førte til den elleve dager lange flygerstreiken tidligere i år.

– Dette er en enkeltsak fra flere år tilbake som ikke nødvendigvis har betydning for de krav som ble fremsatt under streiken, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik til NTB.

Arbeidsgiver-strid

I dommen som ble kjent onsdag, har Asker og Bærum tingrett tilkjent den tidligere Norwegian-flygeren 530.000 kroner i erstatning fordi han ikke fikk tilbud om annet arbeid da han ikke lenger var i stand til å fly etter en ulykke i 2010.

Ansvaret for å legge til rette for dette lå på både morselskapet Norwegian Air Shuttle og datterselskapet Norwegian Air Norway, som begge har arbeidsgiveransvar, slår tingretten fast.

– Retten har tatt stilling til om Norwegian Air Shuttle ASA (NAS) fortsatt har arbeidsgiveransvar etter at pilotene ble overført til datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Konklusjonen er at NAS utøver reelle funksjoner som arbeidsgiver og derfor må anses som arbeidsgiver på lik linje med NAN, sier advokat Christen Horn Johannessen i pilotens fagforening Parat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Får konsekvenser

Dommen vil få stor betydning, sier nestleder i Parat Vegard Einan til NTB.

– Den vil gi arbeidstakerne en helt annen tilknytning til morselskapet. I første omgang får de rett til både å få informasjon og delta i drøftinger om endringer som arbeidsgiver ønsker å innføre, og som påvirker dem. De ansatte får et mye mer reelt stillingsvern, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Morselskapet i Norwegian har foreløpig ikke tatt stilling til om saken skal ankes.

Høyesterett

Asker og Bærum tingrett viser i dommen til en dom fra Høyesterett fra 1990 som sier at arbeidsmiljøloven ikke er til hinder for at flere virksomheter kan ha arbeidsgiveransvar overfor samme arbeidstaker i samme arbeidsforhold.

– Dommen har som følge av felles arbeidsgiveransvar også konkludert med at begge selskaper har plikt til å tilrettelegge og vurdere omplassering til annet arbeid i virksomheten, noe de i dette tilfellet har unnlatt, sier Horn Johannessen.

I tillegg til erstatning på 530.000 kroner til piloten, er Norwegian også ilagt sakskostnader på 127.000 kroner.