Torsdag er siste frist for å levere selvangivelsen

SISTE FRIST: Det er igjen på tide å kontrollere og levere selvangivelsen. Siste frist, om du ikke søker utsettelse, er torsdag 30. april ved midnatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SISTE FRIST: Det er igjen på tide å kontrollere og levere selvangivelsen. Siste frist, om du ikke søker utsettelse, er torsdag 30. april ved midnatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk våre verktøy så du ikke betaler for mye skatt, råder skattedirektør Hans Christian Holte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kan du få redusert skatten?
  1. Er inntekt, gjeld og formue korrekt? Samsvarer tallene på selvangivelsen med tall fra lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver samt årsoppgave fra bank, boligsameie og barnehage?
  2. Sjekk fradragene . Det kan være mye å spare ved å vite hvilke fradrag du har krav på. Spar skatt ved å sjekke ut fradragsveilederen på skatteetaten.no
  3. Betalte gjeldsrenter. Har du betalt renter av gjeld, skal du få fradrag på skatten med 27 prosent. Sørg for at du oppgir korrekt beløp på betalte renter og størrelse på gjeld som du har i banken, hos arbeidsgiver eller hos en privat långiver. For samboere der begge er låntakere, må dere selv foreta fordeling av gjeld og renter lik ansvarsforholdet overfor banken. Ønsker dere en annen fordeling av gjelden, må den fremvises ved en intern avtale.
  4. Foreldrefradrag. Du kan få fradrag for utgifter til pass av barn i barnehage, dagmamma eller SFO. Kjører du til en omvei til jobb for å levere barn kan disse ekstra utgiftene fradragsføres med 1,50 kr per km eller faktiske kostnader ved bruk av kollektiv transport. Foreldrefradraget er begrenset opp til kr 25 000 for ett barn og 15 000 i tillegg for hvert barn utover det første.
  5. Reisefradrag. Du kan få fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og arbeid som overstiger kr 15 000 og opp til kr 77 500. Reisefradragskalkulatoren beregner ditt reisefradrag basert på reiseavstand. Se samtidig om du oppfyller krav for fradrag av bom- og ferjeutgifter.
  6. Hva er likningsverdien på boligen? Er du usikker på om likningsverdien på boligen er riktig, kan boligkalkulatoren på skatteetaten.no hjelpe. Den beregner likningsverdi basert på byggeår, størrelse og om boligen ligger i et tettbygd eller spredtbygd strøk. Likningsverdi for primærbolig utgjør 25 prosent av beregnet kvadratmeterpris og 60 prosent for sekundærbolig.
  7. Salg av aksjer i fjor? Gevinst ved salg av aksjer er skattepliktig, og tap fradragsberettiget. Skattesatsen er 27 prosent.
  8. Gave til frivillige organisasjoner? Dersom du har gitt gave til en organisasjon som er godkjent av likningsmyndighetene, kan du kreve fradrag for gaver gitt til en eller flere for opptil kr 16 800 pr år.

Kilde: Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank

Selvangivelsen er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, som Skatteetaten bruker til å beregne skatten din.

De aller fleste får nå selvangivelsen levert elektronisk, via skatteetaten.no.

Der kan du logge deg inn og sjekke at de forhåndsutfylte postene stemmer.

64.000 personer har bedt om å få selvangivelsen kun på papir.

Fristen for å levere selvangivelsen for 2014 er 30. april, altså torsdag før midnatt.

Les også: 60.000 sjekket selvangivelsen ved midnatt

– Sjekk opplysningene godt

Selv om selvangivelsen blir stadig enklere, er det like viktig som før å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

Det er ikke norske skattebetalere flest nødvendigvis så flinke til, ifølge en fersk forbrukerundersøkelse Respons har utført for Sparebank 1.

Undersøkelsen viser at vi i snitt bruker i snitt 30 minutter på selvangivelsen. Hver tredje person bruker så lite som under 10 minutter før de sender inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank sier det fort kan lønne seg å sette av mer tid.

– Bruker du en time til å sjekke selvangivelsen, vil det mest sannsynlig gi deg en høyere timelønn enn hva du ellers får, sier hun i en pressemelding.

Les mer: Skattebetalere bruker lite tid på tallene

– Ikke betal for mye skatt

Skatteetaten opplyser videre at de har utviklet en rekke digitale verktøy og kalkulatorer som ligger på skatteetaten.no, og som hjelper folk å finne de fradragene de har rett på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt i år er en veiviser som hjelper deg å sjekke selve selvangivelsen.

– Verktøyene på Skatteetatens hjemmesider skal hjelpe brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for, slik at man ikke betaler for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte i pressemeldingen.

Les også: Leverer du ikke selvangivelsen kan det bli dyrt

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Søk om utsettelse innen fristen

Greier du ikke å bli ferdig til fristen, er det liten grunn til å fortvile, ifølge Skattebetalerforeningen.

Fagsjef Rolf Lothe sier til NRK at det er en formalitet å få utsatt leveringsfristen med en måned.

Søknad om utsettelse kan fylles ut på Skatteetatens nettsider.

Dette må imidlertid gjøres innen fristen for å levere selvangivelsen utløper.

– Verktøyene på Skatteetatens hjemmesider skal hjelpe brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for, slik at man ikke betaler for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten– Verktøyene på Skatteetatens hjemmesider skal hjelpe brukerne med å finne, forstå og få til det de har behov for, slik at man ikke betaler for mye skatt, sier skattedirektør Hans Christian Holte. Foto: Skatteetaten

– Folk tar dette veldig alvorlig når de har fått en frist av myndighetene. Det er veldig bra, men fristen er ikke så absolutt. Men det er viktig at man søker om utsatt frist dersom man ser at man ikke rekker det, sier Lothe til NRK.

Skattemyndighetene oppfordrer alle til å levere selvangivelsen innen fristen, aller helst elektronisk.

Men presseansvarlig Anne Kirkhusmo sier til NRK at de er romslige med å gi utsettelse. I fjor fikk 65.600 utsatt fristen, opplyser hun.

- Bruker du en time til å sjekke selvangivelsen, vil det mest sannsynlig gi deg en høyere timelønn enn hva du ellers får, oppfordrer Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.